Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Fabian Bender

Ett komplext och levande hantverk.

Fabian Bender har en bakgrund som industridesigner men har alltid fascinerats av gitarrer. Efter att ha sett en dokumentär om gitarrbygge, bestämde han sig för att ta sina planer på att bygga en gitarr på allvar, och sökte till Musikinstrumentakademien. Nu går han första året på YH-utbildningen Musikinstrumentmakare och längtar efter att få lära sig ännu mer.

Vad är det roligaste med att bygga gitarrer?
– Det roligaste är att få stränga på gitarren och höra hur den låter, efter allt arbete och all tid det tagit att bygga den. Jag tycker också att det är intressant med insidan av gitarren, hur konstruktionen av tonribbor och bjälkar är uppbyggd, och hur det påverkar ljudet. Det är spännande att lära sig förstå komplexiteten i hantverket. Vi jobbar ju med ett levande material som kan se och te sig olika beroende på till exempel trä och torktid, men också beroende på hur man väljer att konstruera gitarren. Ju mer jag bygger och lär mig, desto mer inser jag hur mycket jag har kvar att lära – och det tycker jag är riktigt kul!

Har du några tips till blivande studerande på Musikinstrumentakademien?
– Om det finns möjlighet, så tycker jag att det är värt att komma förbi skolan och kika på lokalerna och träffa lärare och elever.

– Även om skolan står för både verktyg och material för de gitarrer du inte vill behålla efter utbildningen, kan det vara bra att börja spara pengar till egna verktyg och material. Du kommer antagligen att behöva det efter utbildningen och det är bra att investera i bra kvalitetsverktyg så snart som möjligt. Det gör faktiskt de flesta av de studerande.

Vad vill du lära dig under dina år på Musikinstrumentakademien?
– Jag tror, eller snarare vet, att jag kommer lära mig väldigt mycket och träffa många intressanta människor. Men framförallt ser jag fram emot att hitta en metod för att konstruera och bygga gitarrer på ett sätt som jag tycker är rimligt och som passar mig. Jag vill verkligen lära mig att kunna styra ljudet och känslan så att gitarren låter och känns på ett visst sätt.

 

Intervjuer

Toggle module

Viktiga datum och tider

Toggle module

Utbildningen pågår: HT19-VT22
Sista ansökningsdag: 15/4 2019
Startdatum: 19/8 2019
Schemalagd studietid: mån-fre.

Film

Toggle module

Instagram

Toggle module