Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Simon Johansson

”Den mest utvecklande vändningen i mitt liv."

För Simon har musiken alltid varit det stora intresset och när han hittade Musikinstrumentakademien så var yrkesvalet självklart. Drömmen är en egen verkstad och att få sprida sina gitarrer över hela världen.

Berätta lite kort om dig själv.
− Jag heter Simon Johansson och har alltid haft musik som mitt största intresse. Med rock'n'roll i nappflaskan och äldre bröder som spelade gitarr var min väg nästan självklar. Som tonåring drömde jag om att bli rockstjärna. Därför är det fantastiskt att jag idag plötsligt ligger steget före musikerna och faktiskt bygger instrumenten som ska skapa musiken jag brinner för.

Varför valde du att söka till Musikinstrumentakademien?
− Jag flyttade till Stockholm för kärleken. Hon skulle studera och jag tänkte skaffa ett jobb. Men istället för ett dammigt lager fann jag en verkstad full av sågspån. Jag hade tidigare inte hört talas om yrket gitarrbyggare och än mindre Musikinstrumentakademien. När jag hittade utbildningen hade terminen redan startat men det fanns en plats kvar. Jag kunde bara inte tacka nej och det är den mest utvecklande vändning mitt liv har tagit! Jag har alltid tyckt om att arbeta med händerna och varit noggrann med små detaljer, så detta hantverk är perfekt för mig.

Berätta lite om vad du gör på utbildningen.
− Jag går tredje och sista året på utbildningen. Hittills har jag färdigställt två klassiska och två stålsträngade gitarrer och är i slutfasen av en archtop gitarr och en elgitarr. Höstterminen 2015 startade med att jag var på två månaders praktik i USA. Jag praktiserade hos Bourgeois Guitars, ett stort namn inom stålsträngade/western gitarrer. Där fick jag vara med i produktionen, lära mig massvis av nya tips och utbyta idéer.

− Nu förbereder jag mig för gesällprovet som ska göras under vårterminen. Att ta gesällbrev har varit mitt mål sedan jag började på utbildningen. Det är ett bevis på att jag klarat av utmaningarna jag dagligen ställs inför samt att jag är utbildad professionell gitarrbyggare.

Vad är roligast med det du gör?
− Det är hantverket, att med händerna få skapa utifrån någonting som växt upp ur marken är helt fantastiskt! Det är väldigt mysigt att för hand forma alla delar till instrumentet, det blir en sorts meditation. Sedan finns det förstås dåliga dagar då en får lära sig att dölja sina misstag. Jag har alltid gillat att visa upp saker, så för mig är det en otroligt skön känsla att färdigställa ett instrument och få presentera det.

Har du några tips till blivande studenter på Musikinstrumentakademien?
− Fundera på din framtid. Vill du bada i pengar är det kanske inte det bästa yrkesvalet. Men vill du syssla med det coolaste yrket så är mitt tips att söka redan idag!

Vad har du för framtidsplaner?
− I framtiden vill jag öppna en egen verkstad där jag kan bygga instrument under eget namn. Jag vill gärna driva min verksamhet utanför Sverige. Drömmen är att kunna resa världen över och sprida mina instrument.

 

Intervjuer

Toggle module

Viktiga datum och tider

Toggle module

Utbildningen pågår: HT19-VT22
Sista ansökningsdag: 15/4 2019
Startdatum: 19/8 2019
Schemalagd studietid: mån-fre.

Film

Toggle module

Instagram

Toggle module