Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Du är här:
Vanliga frågor Komvux

Vanliga frågor Komvux

Hur kan jag komma i kontakt med er?
Genom att mejla direkt@folkuniversitetet.se eller ringa 08-789 43 40 mellan klockan 9-16. Komvux har telefontid måndag - torsdag kl. 9:30 – 11:30. 

Mer information finns under fliken Kontakt.

Vem kan studera hos oss?
Vi tar emot elever som är folkbokförda i följande kommuner: Botkyrka, Danderyd, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Salem, Solna, Sollentuna, Södertälje, Täby, Upplands-Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. 

Hur gör jag för att söka till er?
Du ansöker direkt via webben via vuxenutbildningen i din hemkommun och väljer Folkuniversitetet. Det är vuxenutbildningen i din hemkommun som avgör om du får studera hos oss. I kolumnen uppe till höger på denna sida"Ansök hos oss hos din hemkommun" hittar du en direktlänk till Vuxenutbildningens webbansökan i just din kommun.

När måste jag ansöka?
Olika kommuner har olika regler. Oftast är det minst två månader innan kursstart. I Nacka och Värmdö kan du söka ända fram till kursstart.

Vilka förkunskaper krävs för att studera hos er?
Generellt gäller att du ska ha gått klart grundskola, ha avslutat grundläggande vuxenutbildning eller ha motsvarande kunskaper. Vissa kurser bygger vidare på kunskaper från andra gymnasiala kurser. För mer information om vilka förkunskaper som krävs, kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

Vad behöver jag för att kunna studera hos er?
För att kunna studera hos oss behöver du ha en e-postadress. Detta för att vi ska kunna kommunicera med varandra på ett enkelt sätt. Om du väljer att läsa på distans bör du dessutom vara en van datoranvändare.

Hur gammal måste man vara för att studera hos er?
Du får läsa från och med den 1 juli det år du fyller 20 år men det är vuxenutbildningen i din hemkommun som avgör om du har rätt att studera hos oss.

Jag har inte svenska som modersmål. Kan jag läsa hos er ändå?
Din kommun avgör om du är behörig för den kurs du vill läsa. Du kan ibland kombinera exempelvis sfi-studier med Komvux-studier. Om du har fler frågor kring behörighet och förkunskaper, rekommenderar vi att du vänder dig till vuxenutbildningen i din hemkommun.

Kan jag söka även om sista ansökningsdagen har passerat?
Nej, om ansökningstiden har passerat så får du söka till nästa period.

Hur gör jag för att söka till er om jag bor i en annan kommun än de som nämns ovan?
Kontakta din hemkommun och säg att du vill studera på Folkunviersitetet. Det är de som avgör om du får studera hos oss.

Hur vet jag att jag har fått en plats hos er?
Om du har blivit antagen till en kurs hos oss får du en kallelse senast två veckor före kursstart. Om kallelsen inte kommit en vecka innan kursstart kan det vara bra att titta i skräpposten i din e-post. I kallelsen finns dina inloggningsuppgifter till våra studieplattformar Schoolsoft eller Moodle. Där hittar du schema, kurslitteratur, kursplanering och annan viktig information. Är du antagen till en distanskurs får du datum för introduktionsträff i kallelsen.

Vad beror det på att en klassrumskurs inte startar?
Det beror på att det är färre än 12 sökande.

Vad gör jag när min valda kurs hos er inte startar?
Om din valda kurs inte startar får du information från oss. Har vi andra alternativ att erbjuda, ex, annan studieform eller annan ort (Södertälje eller Stockholm) blir du erbjuden detta. Om något av våra alternativ inte passar kontaktar du en annan skola som Vuxenutbildningen i din hemkommun har avtal med och hör om du kan läsa kursen hos dem. Den nya skolan hjälper då till med bytet. Om du behöver hjälp med att byta tid eller studieform hos oss på Folkuniversitetet kontaktar du vår administration på komvux.ost@folkuniversitetet.se eller via telefon på 08-789 43 40 så hjälper vi dig.

Jag har kommit in på en annan skola, men den kursen startar inte där. Kan jag få gå hos er i stället? Ja, om vi har avtal med vuxenutbildningen i din hemkommun och de godkänner att du får läsa hos oss och vi startar kursen du vill läsa kan du det. Kontakta oss på administrationen genom att mejla komvux.ost@folkuniversitetet.se eller ringa 08-789 43 40 måndag - torsdag mellan klockan 9.30-11.30. 

Var går kurserna?
Holländargatan 38, Stockholm
Storgatan 3, Södertälje

Vilken schematid har min valda kurs?
Tider för lektioner är de tider som du valde när du gjorde din ansökan. Alla kurser har fasta schematider och vi ändrar aldrig på tiderna. 

Kan jag välja om jag vill läsa på heltid eller deltid?
Kurserna hos Folkuniversitetet ges vanligtvis på halvfart 50 %. Det betyder att du som vill läsa heltid behöver läsa två olika kurser. För att komma upp i heltidsstudier måste du läsa minst 20 poäng per vecka.

Kan jag få studiemedel om jag läser hos er?
Alla våra kurser och utbildningar berättigar till studiemedel. Kontakta Centrala studiestödsnämnden, CSN, för mer information: www.csn.se eller 0771-27 60 00.

Studieförsäkran till CSN
Från och med den 10 juni 2018 kräver CSN ett intygande att du påbörjat dina studier för att du ska få din utbetalning. Under första kursveckan arbetar Komvux Folkuniversitetets administration med att registrera dig på den/de kurser som du läser på Komvux Folkuniversitetet.
OBS! Vi kan inte registrera att du påbörjat dina studier förrän du varit på lektion/kommit igång med dina studier på distans. Om du läser kurser på flera skolor behöver varje skola rapportera att du påbörjat dina studier för att du ska få din utbetalning. 

Kostar det att läsa hos er?
Nej all undervisning är kostnadsfri men kurslitteraturen behöver du själv betala för.

Vad kostar kurslitteraturen?
Ungefär 300-700 kronor per kurs, beroende på vilken kurs du har valt. Du kan även hitta litteratur gratis eller till ett förmånligare pris genom att leta efter begagnade kursböcker på nätet, titta på vår anslagstavla där elever annonserar eller genom att låna kursböcker på biblioteket.

Var kan jag köpa kurslitteratur?
All kurslitteratur ska finnas i bokhandel/nätbokhandel. Du kan även hitta litteratur till ett förmånligare pris genom att leta efter begagnade kursböcker på nätet, titta på vår anslagstavla där elever annonserar. Många böcker finns även att låna på biblioteket.

Hur stora är klasserna?
Det beror på ämnet men det kan variera mellan 10 och 35 elever.

Vad gör jag om jag inte kan delta på prov?
I varje kurs ingår ett obligatoriskt slutprov som skrivs på plats i våra lokaler, både om du läser i klassrum eller på distans. Det är viktigt att du gör allt du kan för att delta på provtillfälle. Om det inte går måste du prata med din lärare. 

Kan man validera/tenta av en kurs?
Ja, kontakta din hemkommun för mer information om du inte redan läser hos oss. Om du redan har börjat en kurs och upptäcker att du kan stora delar av kursinnehållet, kan det bli aktuellt med en validering. Berätta för din lärare och i samråd tar ni fram en valideringsplan. Du kan då avsluta kursen före ordinarie kursslut.

Kan jag läsa upp/höja mitt gymnasiebetyg hos er?
Det är en fråga för din hemkommun, det är de som ansvarar för antagningen. Generellt gäller att man bara får läsa en kurs som man har fått betyg F på. Detta betyder att du kan behöva anmäla dig till en prövning där du på egen hand läser in kursen.

Vad behöver jag för att kunna läsa vidare på universitetet eller högskolan?
Det beror på vad du vill läsa. Kontakta det universitet eller den högskola som du vill läsa vid. Vi har även en studie- och yrkesvägledare (SYV) som finns till hands under din studietid.

Hur sätts betygen?
Din kunskapsutveckling testas på olika sätt under kursen och ligger till grund för betygssättningen. Ofta görs ett eller flera skriftliga prov men även hemuppgifter, grupparbeten och muntliga redovisningar förekommer. Allt beroende på vilken typ av kurs du läser. Betygsskalan går från icke godkänd (F) till skalan godkänd (A-E).
Titta gärna på Skolverkets film på youtube

Hur får jag mitt betyg?
Genom att kontakta din hemkommun. När betyget är satt skickar vi det till din hemkommun. Du kan tidigast begära ut det två-tre veckor efter avslutad kurs. Är du folkbokförd i Nacka får du ditt betyg av oss.

Kan jag få veta mitt betyg i förväg?
Läraren meddelar dig ditt betyg i slutet av kursen eller strax efter kursslut. Du måste dock vänta minst två veckor efter kursslut innan du kan beställa ut ditt betyg via vuxenutbildningen i din kommun.

Vad händer om jag får F?
Börja med att stämma av med din lärare om det kan fungera att göra en komplettering, dvs arbeta lite mer med enskilda kursmoment och därefter lämna in på nytt och/eller skriva ett omprov. Om det är mycket du ännu inte visat att du kan behöver du förmodligen läsa om kursen eller arbeta på egen hand en längre tid. Du kan alltid vända dig till vår SYV.

Hur gör jag om jag vill överklaga mitt betyg?
Du vänder dig till vår utbildningsledare/verksamhetsledare Anna Cannier, anna.cannier@folkuniversitetet.se

Jag skulle behöva studievägledning. Vem ska jag kontakta?
Om du redan läser hos oss kontaktar du vår Studie- och yrksvägledare Anki Pettersen, anki.pettersen@folkuniversitetet.se Om du inte studerar hos oss så ska du kontakta en Studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i din hemkommun.   

Hur gör jag om jag blir sjuk eller inte kan komma?
Om du är klassrumsstuderande anmäler du det via Schoolsoft. Om du studerar på distans meddelar du din lärare via Moodle. Om du är borta en längre tid är det extra viktigt att du meddelar oss så du inte blir avbrottad från kursen. Det är viktigt att du gör allt du kan för att studera trots din frånvaro.

Hur hittar jag min inloggning till Schoolsoft?
Du får den i kallelsen innan kursen har startat. Om du tappar bort dina inloggningsuppgifter, kontakta administrationen. komvux.ost@folkuniversitetet.se

Vad gör jag om jag har problem med Schoolsoft?
Skicka e-post till komvux.ost@folkuniversitetet.se

Hur hittar jag min inloggning till Moodle?
Inloggningsuppgifter till Moodle skickas ut till dig per e-post på kursstartsdagen. Om du inte hittar ditt mejl kontrollera att det inte hamnat i din skräppost. Observera att du inte själv ska skapa ett konto på Moodle utan följa instruktionerna som står för inloggning. Har du tappat bort dina inloggningsuppgifter, kontakta administrationen.

Vad gör jag om jag har problem med Moodle?
Skicka e-post till komvux.ost@folkuniversitetet.se.

Jag skulle behöva kontakta min lärare, hur gör jag?
Lärarnas e-postadresser finns på Schoolsoft eller Moodle, våra lärplattformer.

Vilka kurspaket har ni?
I dagsläget erbjuder vi inga kurspaket.

Hur många poäng måste jag läsa för att få fullt studiestöd?
För information om studiestöd, kontakta Centrala studiestödsnämnden, CSN, för mer information: www.csn.se eller 0771-27 60 00. Grundregeln är att du måste läsa 100 %, 20 poäng per vecka för att få fullt studiestöd.

Enligt CSN är jag inte registrerad hos er. Hur ska jag göra?
Kontakta oss på administrationen genom att mejla komvux.ost@folkuniversitetet.se eller ringa 08-789 43 40 måndag - torsdag mellan klockan 9.30-11.30. Om du tillhör du Nacka ska du själv fylla i ett formulär på CSN:s hemsida och därefter skicka det till oss.

Hur får jag intyg från skolan?
Mejla till skolan på komvux.ost@folkuniversitetet.se och var tydlig med personnummer samt vilken typ av intyg du vill ha, vad du ska använda det till.

Hur gör jag om jag måste avbryta kursen?
Kontakta läraren och administrationen. Om du har påbörjat dina studier men sedan bestämmer dig för att hoppa av, får du inget betyg och du avregistreras från kursen.

OBS! Tänk på att kommunen avgör om du får ny möjlighet att läsa kursen. Om du ångrar dig och vill fortsätta spelar det roll hur stor del av kursen som har gått och du måste höra efter hos kommunen om du kan registreras igen.

Hur fungerar en prövning?
Du kan göra en prövning hos oss om du bor någon av de kommuner som vi har avtal med. Du kan ha läst att man kan göra prövning i alla kommuner i Sverige oavsett var man bor. Men det gäller bara kommunens eget Komvux, om de har ett sådant. Om kommunen enbart har upphandlat Komvux kan du bara göra prövning på de upphandlade skolorna. Detta betyder exempelvis att du inte kan göra en prövning på Folkuniversitetet om du bor i Stockholm.

Vi erbjuder prövning fyra gånger per år och anmälan till prövning är öppen en begränsad tid. Är anmälan inte öppen på hemsidan kan vi inte ta emot anmälningar. Du hittar alla datum under "Prövningar" högst upp på sidan. Du kan enbart göra en prövning i en kurs per tillfälle. Om du har ett F i kursen från tidigare studier på Komvux är prövningen kostnadsfri, annars kostar det 500 kronor. Du får information av din prövningslärare så du vet vad du ska göra.
Var beredd på att lägga mycket tid på egna studier då du ska visa att du har kunskaper som motsvarar en hel kurs. Du kommer att göra uppgifter och skriva prov.

Har ni en likabehandlingsplan?
Ja. Det är viktigt att du som studerar hos oss ska få en trygg miljö och ett gott bemötande. Självklart har alla studenter lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning och funktionshinder. Vi accepterar inte att våra deltagare utsätts för direkt eller indirekt diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Om så sker sätter vi in snabba och effektiva åtgärder. Du hittar vår likabehandlingsplan både på Schoolsoft och högre upp på denna sida under Relaterad information.

Hur gör jag om jag har ett klagomål?
Vi arbetar ständigt med att förbättra både trivsel och studieresultat bland våra elever. Därför är det viktigt för oss att få höra din åsikt. Om du som studerar hos oss har synpunkter på undervisningen eller bemötandet – det kan gälla lärare, kursmaterial eller lokaler – ber vi dig snarast framföra det till oss. Du hittar våra klagomålshanteringsrutiner både på Schoolsoft och högre upp på denna sida under Relaterad information. I steg 1 pratar du med vår utbildningsledare och verksamhetsledare som heter Anna Cannier.

 

Ansök till oss hos din hemkommun

Toggle module

Rätt till Komvux

Toggle module

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic berättar om Utbildnings- departementets förslag om rätt till komvux.