Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Du är här:
Vanliga frågor om Sfi

Vanliga frågor om Sfi

Här hittar du svar på vanliga frågor.

Relaterad information

Hur kan jag komma i kontakt med er?
Genom att mejla direkt@folkuniversitetet.se eller ringa 08-789 43 50 mellan klockan 9-16. Sfi Stockholm har telefontid måndag, onsdag och fredag kl. 9:30 – 11:30.

Vem kan studera hos oss?
Vi tar emot elever som är folkbokförda i följande kommuner: Huddinge, Nacka och Värmdö.

Hur gör jag för att anmäla mig till er?
Du anmäler dig hos din kommun. Om du har haft ett kortare studieuppehåll kan du komma direkt tillbaka till oss men oftast måste du kontakta din kommun igen.

När måste jag anmäla mig?
Du är enligt Skollagen garanterad plats inom tre månader och du kan ofta börja snabbare än så.

Vilka sfi-kurser kan jag läsa hos er?
Du kan läsa studieväg 2 och 3 och kurs B, C och D. Om du inte är nybörjare får du gå i en fortsättningsgrupp. Är du ny får du starta i en introduktionsgrupp. Vi ser till att du får undervisning på din nivå.

Sfi med inriktning
Vi har inte sfi med någon inriktning utan allmän sfi. Prata med din kommun om du exempelvis vill läsa medicinskt inriktad sfi och du kan då få göra det på annan skola.

Vilka förkunskaper krävs för att studera hos er?
Det finns inga förkunskapskrav för att läsa på sfi.

Hur gammal måste man vara för att studera hos er?
Du får läsa från och med den 1 juli det år du fyller 20 år men det är din hemkommun som avgör om du har rätt att studera hos oss.

Hur gör jag för att läsa hos er om jag bor i en annan kommun än de som nämns ovan?
Kontakta din hemkommun och förklara att du vill läsa här. Ibland kan du läsa på interkommunal ersättning via en annan kommun men kommunen bestämmer alltid. Oftast får du välja en av kommunens egna skolor eller en skola de har avtal med.

Kan jag byta till eller från Folkuniversitetet?
Du kontaktar din hemkommun och berättar att du vill byta till Folkuniversitetet. Vill du sluta hos oss kontaktar du vår administration och din hemkommun.

Var finns sfi-skolan på Folkuniversitetet?
Holländargatan 38, Stockholm

När går kurserna?
Du väljer själv om du vill studera förmiddag, eftermiddag eller kväll och får utifrån det ett schema. Du kan byta mellan dessa på ett enkelt sätt om du behöver, t ex på grund av arbete. Prata med administrationen på sfi.

Kan jag välja om jag vill läsa på heltid eller deltid?
Du läser vanligtvis 15 timmar per vecka men kan läsa mindre om du har arbete eller andra studier.

Kan jag få studiemedel om jag läser hos er?
Du kan inte få studiemedel på sfi.

Kostar det att läsa hos er?
Nej, all undervisning är kostnadsfri.

Hur stora är grupperna?
Det beror på kurs och vilken tid på dagen du läser men det kan variera mellan 10 och 25 elever.

Vad gör jag om jag inte kan delta på prov?
Det är viktigt att du gör allt du kan för att delta på prov. Om det inte går måste du prata med din lärare. Vi har omprovstillfälle då du kan få möjlighet att skriva.

Hur sätts betygen?
Din kunskapsutveckling testas på olika sätt under kursen och ligger till grund för betygssättningen. Alla kurser har ett nationellt prov som du ska göra. Betygsskalan går från icke godkänd (F) till skalan godkänd (A-E).
Titta gärna på Skolverkets film på youtube

Hur får jag mitt betyg?
Genom att kontakta din hemkommun. När betyget är satt skickar vi det till din hemkommun. Du kan tidigast begära ut det två-tre veckor efter avslutad kurs. Tillhör du Nacka och Värmdö får du ditt betyg av oss.

Jag skulle behöva studievägledning. Vem ska jag kontakta?
Vår SYV och utbildningsledare är Charlotte Andersson. Du kan boka tid med henne via administrationen på sfi.

Hur får jag intyg från skolan?
Kom till administrationen på en rast eller maila skolan på sfi.stockholm@folkuniversitetet.se och var tydlig med personnummer samt vilken typ av intyg du vill ha, vad du ska använda det till.

Hur får jag intyg från skolan?
Maila skolan på sfi.stockholm@folkuniversitetet.se och var tydlig med personnummer samt vilken typ av intyg du vill ha, vad du ska använda det till.

Hur gör jag om jag måste avbryta kursen?
Kontakta läraren och administrationen. Om du har påbörjat dina studier men sedan bestämmer dig för att hoppa av, får du inget betyg och du avregistreras från kursen.
OBS! Tänk på att kommunen avgör om du får möjlighet att läsa igen då det kan vara kö för att börja igen.

Har ni en likabehandlingsplan?
Ja. Det är viktigt att du som studerar hos oss ska få en trygg miljö och ett gott bemötande. Självklart har alla studenter lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning och funktionshinder. Vi accepterar inte att våra deltagare utsätts för direkt eller indirekt diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Om så sker sätter vi in snabba och effektiva åtgärder. Du hittar vår likabehandlingsplan högre upp på denna sida under Relaterad information. Av din lärare kan du få den på enklare svenska.

Hur gör jag om jag har ett klagomål?
Vi arbetar ständigt med att förbättra både trivsel och studieresultat bland våra elever. Därför är det viktigt för oss att få höra din åsikt. Om du som studerar hos oss har synpunkter på undervisningen eller bemötandet – det kan gälla lärare, kursmaterial eller lokaler – ber vi dig snarast framföra det till oss. I steg 1 pratar du med vår utbildningsledare Charlotte Andersson och i steg 2 med vår verksamhetsledare som heter Anna Cannier.

 

Sfi

Toggle module