Om Folkuniversitetet
In English
Logga in
Sparade kurser (  )
Folkuniversitetets gymnasieskolor

12 bra skäl att välja Folkuniversitetets gymnasium

Dags att välja gymnasieskola? Inte så lätt kanske. Därför har vi samlat tolv bra skäl att välja någon av Folkuniversitetets tolv gymnasieskolor.

1) Skolan ska vara som en dans. Om du gillar dans vill säga. Läser du journalistik, ska du känna dig som en första klassens reporter. Väljer du franska får det gärna dofta nybakt croissant och café au lait i klassrummet medan du språkar om det franska köket. Våra utbildningar är specialiserade. Det gör våra elever motiverade och lärarna stimulerade.

2) Coachande lärarskap. Korvstoppning framme från katedern? Skulle inte tro det. Istället får du och några klasskompisar en uppgift att lösa, sedan är det bara att fundera ut idéer, leta fakta och finna svar. Lärarna är där som stöd och bollplank. Vi tror det är utvecklande, gör dig självständig och kreativ.

3) Matte är inte bara matte. Och samhällskunskap är större än ett ämne, svenska är mer än ett språk… Vår undervisning utgår ofta från teman där du arbetar i grupp och flera ämneslärare samarbetar i undervisningen. Du har alltså flera ämnen på samma lektion.

4) Ett vackert inre. Alla är vi olika, alla ska vi få vara som vi är. Vi utgår från dina förutsättningar och vilja. Det är att sätta eleven i centrum.

5) En skola där rektorn vet vad du heter. Jo, faktiskt. Våra skolor är relativt små, vilket gör att alla är du med varandra.

6) Folk gästspelar hos oss och vi hos dem.  Vi gillar utbyten. Vi bjuder in föreläsare från universitet, partier och organisationer – ja, de flesta som kan vidga dina vyer. Vi brukar göra en del studiebesök också. Vi tycker om att bjuda in och gå bort. Hoppas du också gör det.

7) Våra lärare är ett kapitel för sig. De älskar sina ämnen och följer med på sina respektive områden. De tror på dina egenskaper hjälper dig växa. De tror på delaktighet. Vi ställer förstås höga krav på deras yrkeskompetens.

8) Eleverna anställer lärarna. Nja, inte riktigt, men eleverna är med i rekryteringen. Vi tror nämligen på delaktighet och medbestämmande. Därför får du och andra elever tycka till om stora och små frågor som rör skolan och undervisningen. Elevråd och klassråd finns förstås också, precis som i andra skolor.

9) Försprång på högskolan. Vi bedriver undervisning som förbereder för högre studier. Du vet alltså vad som väntar om du pluggar vidare.

10) En fri friskola. Vi har ingen privat ägare som vill tjäna pengar. Gör en skola vinst, satsar vi pengarna på dig och lärarna. Vi har inga religiösa, fackliga eller politiska intressen i ryggen. Vi låter helt enkelt vetenskapen, ett öppet sinne, allmänbildning och social förmåga lägga grunden i skolorna.

11) Vi måste prata med dina föräldrar. Sällan för att någon missköter sig, utan för att vi tror på föräldrars delaktighet i vad som händer i din skola och klass. Vi informerar dina föräldrar och lyssnar till vad de har att säga.

12) ”We sind internacional.” Det står ”Vi är internationella” på engelska, tyska och spanska. Många av våra skolor har internationella utbyten med länder som Indien, USA och Tyskland. Studieresor har gått till bland annat Kpando i Ghana och Barcelona. Om vi ändå är med och gör eleverna till goda medborgare, varför inte göra dem till världsmedborgare?

Gå tillbaka till översikten av våra gymnasieskolor och program.

© 2014 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.
Om webbplatsen Organisationsnummer