Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Sofie Magnusson är elev på Maskörskolan

Siktar på en framtid inom både film och teater

Sofie Magnusson är lyrisk över Maskörskolan. Både innehållet, lärarnas engagemang och stämningen i klassen gör utbildningen till en kreativ och inspirerande lärmiljö. Nu är hon mitt uppe i sin praktik och får sminka skådespelare inför en filminspelning.

Det estetiska har alltid funnits i Sofies liv. Hennes pappa är bildlärare och många i släkten målar eller skriver. Själv älskar hon att skissa och göra mönster. Det var när hon utbildade sig till make up-artist som hon fick upp ögonen för masköryrket.

- Under en vecka hade vi en lärare som undervisade i specialeffekter och det var det roligaste på hela utbildningen. Jag frågade hur han hade utbildat sig och då rekommenderade han mig att gå Maskörskolan på Folkuniversitetet.

Vad får ni lära er på Maskörskolan?
- Vi får lära oss allt möjligt! Allt från klassisk teatersminkning och håruppsättningar till fantasiperuker i rokokostil. Vi får göra mustascher, ögonbryn, skägg och lösnäsor, men även sår, blåmärken och skador i olika stadier. Om man jobbar med film är det viktigt att veta hur man ska sminka ett blåmärke som är färskt eller några timmar eller en dag gammalt. Vi lär oss också till exempel om hur blodet ändras när det koagulerar. Det är jätteintressant!

- Det roligaste momentet var när vi gjorde fantasiperukerna. Det var otroligt kul att bygga upp dem från grunden. Först fick vi göra en skiss, sedan gjorde vi en grundhätta i plast med en frigolitstomme, och därefter byggde vi på med gips och satte dit linet som hår.

Sofie Magnussons fantasiperuk Sofie Magnusson i MMs peruk Sofie Magnusson
Sofie Magnussons fantasiperuk Sofie i Rebecca Afzelius peruk
 Sofie har sminkat sig som djävulen

 

Sofie Magnusson tamburering Sofie Magnusson i skägg  
 Sofie tillverkar skägg
 Sofie i sitt egettillverkade skägg
 


Vad tycker du om lärarna?
- Lärarna är underbara! De är så engagerade och otroligt måna om oss. De ger av sin tid till alla så att alla i gruppen får den tid och hjälp de behöver. Lärarna funkar också bra ihop, vilket underlättar och gör så att stämningen blir bra.

Vad är det bästa med utbildningen?
- Det är framförallt innehållet, men det blir extra roligt tack vare lärarna. De peppar oss och får oss att våga utmana oss själva. Vi får hela tiden lära oss nya sätt att arbeta på. Även om resultatet blir detsamma finns det flera olika tekniker att göra det på. Alla maskörer har sitt sätt. Jag tror aldrig det kan bli tråkigt att jobba som maskör eftersom man aldrig blir fullärd.

Kan du berätta om din praktik?
- Vi är tre maskörer från skolan som är med i ett filmprojekt. I helgen blir det tre dagars filminspelning i ett scenhus i Beckomberga. Först ska det bli en trailer på tio minuter som ska användas för att sälja in filmen och söka pengar. Så småningom ska det bli en spelfilm med operamusik som utspelar sig i nutid. Vår roll är att sminka de åtta huvudrollsinnehavarna. Vi använder oss av vanligt smink och pudersmink. Om det finns tid över kan vi även sminka de 25 statisterna.

- Det är kul att se bakom kulisserna, hur mycket jobb som ligger bakom en film. Jag skulle gärna vilja vara med när de gör spelfilmen.

Vad ska du göra efter utbildningen?
- I framtiden vill jag jobba inom både film och teater. Nästa år kommer jag att söka den treåriga utbildningen Mask- och perukdesign på Stockholms dramatiska högskola. Men först vill jag frilansa lite. Jag har en egen firma inom Make up-branschen och gillar att frilansa. Det har mest blivit skönhetssminkning för musikvideos och modevisningar, men jag har även haft tv-uppdrag och tidningsjobb. Allt i den här branschen sker via kontakter. Jag skulle också kunna tänka mig att ha ett fast jobb i perioder, särskilt om jag får familj.

Samarbetspartners

Toggle module
Logo Ben Nye
Toggle module
Mapont_logo