Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Studiebesök och utfärder

Studiebesök och utfärder

Utfärder, resor och studiebesök med LSU.

UTFÄRD/RESA

 

BILDNINGSRESA TILL ESLÖV

MÅNDAG DEN 18 SEPTEMBER

Ättika, Bordtennis, Johan Glans, Slott, Gunhild Carling, Gurka, Medborgarhus, Jordbruk, Herbert Felix, Bilrutor, Gunnar Asplund, Wellpapp, Eslövsgotik, Handboll, Industri, Vodka, Ulla Billquist, Erik Penser, Trollenäs, Entreprenörer, Golf, Hans Asplund, Socker, Kalle Lind, Järnväg, Per Håkansson, Viderup, Salubrin, Piraten, Ellinge, Brottning.

Allt presenteras under vår bussresa till och i Eslöv av Bernt Lindén, en stolt eslövsbo, som kan sin stad och en och annan skröna.

Vi får också en guidad visning av Medborgarhuset – ett arkitektoniskt mästerverk av Hans Asplund.

Efter guidningen äter vi en buffélunch på Medborgarhuset, för att sedan bege oss till Trollenäs slott, där det blir guidad visning, förhoppningsvis en liten promenad i slottsparken och avslutande eftermiddagskaffe i Slottscaféet Borgarstugan.

Avfärd kl 09.30 prick från turistbussfickan utanför Malmborgs fönster på Bangatan.

Kl 12.00 ca Lunch.

Kl 16.00 ca Återkomst till Lund.

Ange gärna via e-post ev matallergi. lsu@folkuniversitetet.se.

Pris 450 kronor.

Första anmälningsdag måndag 28 augusti 2017 kl 10.00.

 

RESA TILL KINA HÖSTEN 2018

Som en uppföljning till föreläsningsserien om Kina kommer det att erbjudas en resa med Agneta Engqvist och Göran Leijonhufvud som reseledare 

Intresseanmälan görs via e-post snarast före 15 oktober 2017.

Ytterligare upplysningar fås av Eva Thörn tel 040-46 03 03

Kinaresa hösten 2018

Detta preliminära förslag är tänkt både för den som varit där och för den som är novis. Beroende på deltagarnas intressen går det att justera programmet och när vi vet om det finns tillräckligt många intresserade kan vi komma med ett mer detaljerat program.

 Föreslår följande:

Avresa från Sverige: Runt mitten av september. Då är vädret som bäst i Peking och det är sällan några riktigt störande föroreningar i luften. 

Resans längd: 12-14 dagar.

Resmål: Peking, därefter en by i norra eller södra Kina, samt avslutning i Hongkong. Eventuellt ytterligare någon stad på vägen.

Peking med omnejd finns de flesta av Kinas största historiska sevärdheter som Kinesiska muren, Förbjudna staden (Det gamla kejsarpalatset), Sommarpalatset,  Himmelens tempel och hutongerna (de gamla gränderna). Detta vill vi kombinera med nya sevärdheter som gör Peking till en ännu mer spännande stad att besöka, som konstområdet 798, nygammal kultur och popkultur, nygamla marknader och nya arkitektoniska signaturbyggnader. 

 I den kinesiska huvudstaden finns all världens mat, men också alla de kinesiska provinsernas kök. Pekingankan finns i många versioner. Vi vet de bästa och vilka av Kinas lokala rätter som är extra värda att prova. 

Vi fortsätter till landsbygden som ofta kommer bort i de vanliga Kinaresorna. Om möjligt besöker vi någon av de byar där Göran jobbat när han samlat information om byval i södra Kina, alternativt en före detta maoistisk mönsterby i norra Kina där han följt de politiska tvärvändningarna med nedslag i över 40 år. Antingen övernattning i den aktuella byn eller i en större ort i närheten.

Vi avslutar med Hongkong, den intensiva hamn- och handelsstaden, som återgick till Kina 1997 efter att ha varit brittisk koloni i 150 år. Här blandas öst och väst och efter över en vecka på kinesiska fastlandet är det vederkvickande att möta havet och den speciella atmosfär som finns i staden. Hongkong är i dag formellt en särskild region i Kina med viss autonomi, men går en mycket oviss framtid till mötes. 

 I Hongkong finns också några av världens mest tättbebyggda områden och en typ av gatuhandel som försvunnit i övriga Kina. Vi kan också göra en utflykt med djonk till någon av de mindre öarna som har restauranger som serverar havets läckerheter. Människor talar en variant av den sydkinesiska dialekten kantonesiska, äter dimsum till lunch och spelar mahjong – eller på börsen och bostadsmarknaden.

Vad Göran och jag kan erbjuda, som inte vanliga Kinaresor har, är våra egna direkta erfarenheter och kunskaper till att ge resan en fördjupning. Inför besök till vissa platser kan vi ge extra information, små föredrag eller kåserier. Vi kan visa på speciella platser, och även bjuda in kinesiska vänner med särskilda infallsvinklar till våra middagar.

Pris: ca 30 000 – 35 000 kronor, bra hotell och mat, där de flesta måltider ingår. Detta är en preliminär prisuppskattning och resplan. Om intresset är tillräckligt stort kontaktar vi den resebyrå, som vi arbetat med tidigare, och mejslar ut programmet.

 

STUDIEBESÖK

INTERNATIONELLA MILJÖINSTITUTET 

TORSDAG DEN 26 OKTOBER

Internationella miljöinstitutet har sina lokaler i det vackra Skånska Brand-huset vid Tegnérplatsen. Det är en s k särskild verksamhet vid Lunds universitet med egen förordning. Miljöinstitutet (IIIEE) är ett internationellt och tvärvetenskapligt centrum, som bedriver forskning och utbildning. Institutet bidrar till hållbarhetslösningar åt myndigheter och näringsliv genom forskning inom styrningsprocesser, policyutvärdering och affärsmodeller såväl som utveckling av visioner och scenarier för en hållbar framtid.

Vi kommer att bli orienterade om verksamheten och visas runt i lokalerna.

Tid kl 14.00—16.00.

Max 30 deltagare. Anmälan är bindande.

Första anmälningsdag måndag 2 oktober kl 10.00.

LIVETS MUSEUM

TISDAG DEN 14 NOVEMBER

Livets museum är ett medicinhistoriskt museum. Basutställningen bygger på spännande teman inspirerade av människokroppens funktioner - hur vi rör oss, andas, tänker och använder våra sinnen, samt hur matsmältning och njurar fungerar. Biologi blandas med teknik. Allt i en interaktiv utställning, där man själv blir delaktig.

Vi gjorde ett besök på museet för fem år sedan. Sedan dess har mycket nytt tillkommit.

Adress: Lasarettsgatan 7, innanför valvet på Allhelgona Kyrkogata.

Tid: kl 14.00.

Pris: 50 kronor.

En guidad visning tar ca 1½ timme.

Första anmälningsdag 30 oktober kl 10.00

Bli medlem i LSU

Toggle module

Det enda villkoret är att du eller din partner (maka/make eller sambo) är 55+ eller pensionär och att du betalar in medlemsavgiften.

Medlemsavgiften för år 2017 är 250 kr.

Läs mer om medlemskap och avgifter

Rabatt på kurser

Toggle module

Visste du att du, som medlem i LSU, får rabatt på utvalda kurser på Folkuniversitetet i Lund?

Läs mer om rabatterade kurser