Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

×
Umse

Aktuellt

Toggle module

Januari 2017 – vad ska vi säga om den? Lite stressigt i pensionärstillvaron: det gäller att hålla koll på termometern: Plusgrader? Minusgrader? Tumvantar eller fingerhandskar? Den här vintern verkar inte kunna bestämma sig: än är det plusgrader, än 15 minus.

Tur i alla fall, att UMSEs verksamhet drar igång för våren! Många cirklar / föreläsningsserier är redan igång och den 27 är det dags för årets första månadsföreläsning. Det ska bli spännande att få fundera över om dialekterna är på väg att försvinna: Anna Westerberg från Institutet för språk och folkminnen guidar oss om utvecklingen av Norsjö-målet under 150 år.

I föreläsningsserien om Vår tids slöjd och konsthantverk har vi nyss påmint oss om uttrycket ”Int’ o-schlög”, vilket är ett underbart sätt att inte framhäva sig själv eller någon annan. Dubbla negationer blir ju, som bekant, ett positivt uttryck. Att vara ”schlög”, dvs rätt skicklig, kan man ju inte säga – det vore ju att skryta. Men att säga att någon inte är oskicklig, det blir ju e helt annan sak!

Vi har kommit in i andra halvan av januari när detta skrivs. Ljuset är helt klart på väg tillbaka och man kan ta en skön vinterpromenad. Men glöm för allt i världen inte broddarna! Det kan vara förrädiskt halt.

Anna-Karin Östling Sjöstrand
Ordförande

Bli medlem

Toggle module

Medlemsavgiften är 200 kr (fr.o.m 2016) vilket gäller för ett kalenderår och betalas in på
Plusgiro 30 68 01 - 2
Glöm inte att ange namn, adress, telefon och ev. e-postadress.

För medlemsfrågor, kontakta Carin Bergman, tel 070-3536520 eller e-post carin.be@telia.com

Umeå Senioruniversitet

Nygatan 43
903 30 Umeå

info@umse.nu