Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
FAQ

FAQ

När är nästa utbildningsstart?
Hösten 2019 den 26 augusti. 

Vilket datum kan man tidigast och senast ansöka till er?
Ansökningsperioden är öppen 15 mars – 15 april. Du ansöker via Folkuniversitetets eller Campus Varbergs hemsida. Anvisningar om anmälan syns först när ansökan har öppnat.

Hur lång är utbildningen?
Utbildningen är på fyra terminer, d v s 2 år.  

Är utbildningen studiemedelsberättigad?
Ja

Hur ofta startar utbildningen?
Utbildningen startar varje höst i början av september. Vad som dock är unikt inom yrkeshögskola är att utbildningar blir beviljade två år i taget. Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat en start för hösten 2018 samt 2019. 

Läses utbildningen på distans eller på plats?
Utbildningen läses på plats på Campus Varberg. Vanligtvis är det föreläsningar 3 heldagar (ca.18tim)/vecka. Föreläsningsdagar kan variera från vecka till vecka. Resterande dagar är tillägnade självstudier och projektarbeten, i grupp eller individuellt. Du väljer själv om du då vill sitta på skolan eller någon annanstans.

Finns det möjlighet att studera på distans?
Tyvärr finns det ingen möjlighet att studera på distans. 

Jag bor på annan ort än Varberg. Ligger Campus Varberg i närheten av tåg- och busstationen?
Ja, Campus Varberg ligger mindre än fem minuters promenad från stationen för både buss och tåg. Det är många som pendlar från både Halmstad och Göteborg till Campus Varberg.

Vad bör man lämna in i sin ansökan till utbildningen?
I sin ansökan ska man lämna in sina gymnasiebetyg eller motsvarande vid utländska betyg. Förutom att ha betyget godkänt i samtliga grundämnen ska du även ha lägst betyg C i Sv 1, alternativt VG i Sv A, samt lägst betyg E i Sv 2 och En 6, alternativt G i Sv B och En B. 

Jag går just nu sista året på gymnasiet/jag håller på att komplettera mina betyg på Komvux. När är sista dagen för att komplettera sin ansökan med dessa betyg?
Sista kompletteringsdag är 21 juni 2018. Observera dock att du behöver kryssa i en ruta om komplettering i ansökningsverktyget. 

Jag är osäker på om jag har vad som krävs för att söka. Vad gör jag då?
Skulle du vara osäker på om du har vad krävs för att söka kan du kontakta Studie- och karriärvägledning i Varberg. Du hittar kontaktuppgifter till dem på www.studera.varberg.se 

Vad händer efter att man har lämnat in sin ansökan?
Efter att ansökningstiden har gått ut granskar studie- och yrkesvägledare samt utbildningsanordnare er ansökan. Senast första veckan i juni får man via mail veta ifall man är behörig eller inte till utbildningen. Skulle man vara behörig blir man i samma mail kallad till Campus Varberg för att utföra tester i svenska-, engelska- och datorkunskap. Testerna äger rum under juni månad. Man behöver alltså inte kontakta skolan innan dess, vi kommer att ta kontakt med dig.

Kan man förbereda sig till urvalstesterna i svenska, engelska och dator för att få så goda förutsättningar som möjligt?
Urvalstesterna i svenska grundar sig i svenskaförståelse, därmed är de svåra att förbereda sig på. Urvalstesterna görs då det inom yrket är viktigt med god svenskaförståelse.  

Hur många brukar det vara som söker utbildningen och hur många blir antagna av dessa?
Det brukar vara cirka 300 sökande varje år varav skolan tar in 30 studerande.

Vilka kurser läser man under sin utbildning?
Information om detta finns på Folkuniversitetets hemsida och även på Campus Varbergs hemsida

Hur många veckor än man på LIA (Lärande i Arbete)?
Totalt är man som studerande ute på LIA under 20 veckor. Dessa delas in i tre perioder varpå LIA1 är under termin 2, LIA2 under termin 3 samt LIA3 under termin 4. Läsårsschema får man först då man har startat utbildningen.

Söker man LIA-plats själv?
Skolan ansvarar för framtagningen av LIA-platser (Lärande i Arbete) till samtliga som studerar till medicinsk sekreterare. LIA-platserna finns inom Region Halland och då inom specialistsjukvården, närsjukvården samt psykiatrin. Som studerande får man själv inte välja var man gör sin LIA, detta bestäms istället av utbildningsledaren. Vad som är viktigt att poängtera är att man som studerande måste acceptera en LIA-plats oavsett var den ligger inom regionen. 

Kan man arbeta vid sidan av studierna?
Det är en heltidsutbildning med allt vad det innebär i form av schemalagd undervisning, projektarbeten och självstudietid. Huruvida det finns utrymme att jobba samtidigt eller inte är svårt att ge ett generellt svar på då det är så individuellt - förutsättningarna varierar från person till person och hur mycket tid man behöver lägga ner för att klara av sina studier. Tidigare studerande på utbildningen hävdar dock att det ofta är svårt att kombinera studier och arbete framförallt det första året, då mycket tid och energi läggs på krävande kurser. 

Kan man extraarbeta som medicinsk sekreterare under sommaruppehållet mellan år 1 och år 2?
Detta väljer man helt själv om man vill göra. De flesta vårdcentraler och kliniker tillåter att studerande sköter vissa uppgifter inom yrket och de brukar därför vara intresserade av att anställa studerande som vikarier under sommaren.

Vad krävs för att få examensbevis?
För att kunna begära ut ett examensbevis måste du ha lägst betyget Godkänt på alla kurser som ingår i din utbildning.

Medicinsk sekreterare, Varberg

Toggle module
Toggle module
Myndigheten för yrkeshögskolan
Toggle module
LIA utomlands
Toggle module