Sök Meny
Foto: Kalle Prorok

"Utbildningen är bred och ger stora möjligheter"

Anna Kjellgren går tredje terminen på utbildningen Säljare/marknadsförare med internationell inriktning i Umeå.

Vad är ditt mål med utbildningen?
Jag ville prova på något nytt där jag får arbeta med människor. I mitt tidigare yrke så jobbade jag inom industrin och ville sadla om och utbilda mig inom ett yrke där jag får kontakt med många människor eftersom jag är en social person.

Hur hittade du utbildningen?
Jag sökte på Internet på projektledning eftersom jag gillar projektformen, att spåna på idéer och driva en projektidé från tanke till handling är min grej. När jag hittade SMI fanns den både i Uppsala där jag kommer ifrån och i Umeå. Det kändes rätt att byta miljö och flytta upp till Umeå för att börja plugga.

Vilka förväntningar hade du på utbildningen och har de uppfyllts?
Mina förväntningar har infriats. Utbildningen är så bred och ger möjligheter att få jobba med många olika saker. Projektledning och försäljningskurserna har lärt mig fantastiskt mycket om mig själv och mina styrkor och svagheter. De har också stärkt mig att nå mina mål.

Vad är din största lärdom under utbildningen?
Möten med människor. Bemötande – hur viktigt det första mötet är för att skapa en bra relation. Första intrycket är mycket viktigt att det blir positivt – det är alltid lätt att döma och bli bedömd för fort. Allt jag har lärt mig på skolan har jag haft användning av när jag är ute på mina LIA-praktikplatser.

Du gör din andra LIA-period på Nolia, varför valde att göra din praktik här?
Att få jobba i projektform vad det jag sökte och den möjligheten fanns på Nolia. Jag fick ansvaret att jobba med Yrkes SM som skall gå av stapeln i maj 2014. Nu har jag fått användning av verktygen som jag lärt mig under teorikursen i projektmetodik men även de praktiska casen som vi genomfört under utbildningen.

Du har en LIA period kvar, vad är dina planer inför den?
Jag vill testa alla inriktningar som utbildningen ger. Min första LIA-period riktade jag mot marknadsföring, LIA 2 mot projekt och LIA 3 tänker jag fokusera på B2B försäljning.

Vilket råd vill du ge nuvarande och blivande studenter?
Ta tid på er att fundera över valet av LIA-praktik. Tänk på att inte välja första bästa utan intervjua flera företag. Det är viktigt att välja en LIA som ger dig rätt möjligheter och känns rätt för dig själv. LIA:n ger stor chans till jobb.

Vilket råd vill du ge till företagen?
Ge oss en bra utmaning. Vi är studenter som har rätt driv och bra förkunskaper inom försäljning, marknadsföring och projektledning.  Våra lärare på utbildningen är konsulter och har dagsaktuell kunskap i sina ämnen.

Vad gör dig till en duktig projektledare?
Jag är nyfiken, kreativ och är driven och vågar utmana mig själv. En stark sida hos mig är att jag har förmågan att tänka utanför boxen.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila