Sök Meny
Foto: Kalle Prorok

En intensiv utbildning med stora chanser att få ett bra jobb

Johan Nilsson var en av de första studenterna som gick YH-utbildningen Säljare/marknadsförare med internationell inriktning i Umeå. Han fick jobb direkt efter examen.

Vad var ditt mål med utbildningen?
Jag ville skaffa en utbildning för att få jobb på ett bra företag som skulle ge mig ständiga utmaningar på en internationell marknad.

Har du uppnått ditt mål?
Ja verkligen, jag jobbar på Olofsfors AB som är industriföretag där jag jobbar som innesäljare på en exportmarknad med världen som arbetsfält. Till våren kommer jag att jobba med ett högintressant projekt som jag för övrigt fick känna på under utbildningen i form av projektarbete och under 2 LIA-perioder.

Varför valde du en Yh-utbildning?
Jag gillar verkligen det praktiska (LIA) och att det bara var 2-års studier med mycket praktiska inslag i form av projekt och praktik. En kort och intensiv utbildning med stor chans att få ett bra jobb.

Vad var dina förväntningar på utbildningen och uppfylldes dessa?
Ja, mina förväntningar var att lära mig mer om försäljning och dessa anser jag har uppfyllts. En annan förväntan jag hade var att få ett BEC-certifikat i engelska och att lära mig mer om export och dessa kan jag också bocka av som uppfyllda.

Vad är din största lärdom under dina två år på utbildningen?
Helt klart, det är drivkraft som räknas! Att visa intresse och vara engagerad är det jag tar med mig från utbildningen. Är du positiv och antar utmaningar så syns det utåt.

Du fick jobb direkt efter utbildningen, varför tror du att just du fick jobbet?
Jag visade genast ett intresse för projektuppdraget när Olofsfors AB presenterade sitt projekt. Sedan fick jag chansen att både i projektform och under två LIA-perioder visa vad jag gick för och det resulterade sedan i en anställning. Jag hade ingen teknisk bakgrund men jag visade ett intresse och det räcker långt.

Vilket råd vill du ge till nuvarande studenter och blivande studenter?
Var positiva och gilla utmaningar, det är drivet som räknas. Bli inte negativ när det känns tungt utan bit ihop och kör på. Ta vara på chansen som ni har att göra bra ifrån er i projektarbeten och under LIA-perioderna. Tänk på att konsulterna också är arbetsgivare och har ett stort nätverk - ”visa framfötterna”. Var flexibla och anta utmaningar även om de känns nytt.

Vilka råd vill du ge företagen?
Se möjligheten att under 3 LIA-perioder och projektarbeten få en dedikerad resurs främst med inriktning mot export, helt gratis.

Vad gör dig till en bra säljare?
Jag är bra på att lyssna på vad kunden behöver och är flexibel. Mitt mål är att ständigt utvecklas och tror på mig själv att jag kan klara det mesta.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila