Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

×
Sök Meny
Du är här:
”En konkret välgärning för miljön”

”En konkret välgärning för miljön”

Anna Stjärnborg, 25, har alltid varit intresserad av miljö och energi. När det var dags att börja plugga valde hon Folkuniversitetets YH-utbildning till Kvalificerad energitekniker.

Utbildningen till Kvalificerad energitekniker lär ut energieffektivisering och optimering för industrin eller fastighetsbranschen, med fokus på problemlösning. Upplägget ger Anna Stjärnborg möjlighet att kombinera sina två intresseområden – samtidigt som hon gör en insats för ett mer hållbart samhälle.

– Många fastigheter har i dag en onödigt hög energiförbrukning. Med modern energioptimering och mer genomtänkta lösningar finns mycket energi att spara. Det ser jag som en spännande utmaning och en konkret välgärning för miljön, säger hon.

Får de kunskaper som krävs i arbetslivet

En YH-utbildning är en kvalificerad utbildning som matchar den studerande mot arbetslivets behov. För Anna Stjärnborg var utbildningsformen ett självklart val.

– Jag föll för att utbildningen inte är så lång och att den har ett bra och smart upplägg med mycket praktik. Det gör att jag får insyn i hur branschen fungerar och möjlighet att skapa kontakter med olika arbetsgivare.

Hon tycker att utbildningen motsvarar förväntningarna.

– Ja, verkligen. Folkuniversitetets lärare är duktiga och ger oss de kunskaper som krävs i arbetslivet. Jag har gjort tre praktikperioder, bland annat på HSB Värmland. Där trivs jag jättebra – det har varit kanon!

"Det behövs fler tjejer inom branschen"

Att Anna Stjärnborg har valt att utbilda sig inom ett yrkesområde som traditionellt uppfattas som "manligt" ser hon inte som ett problem. Snarare en fördel.

– Än så länge har jag bara fått positiv respons för att jag är tjej. Det behövs fler kvinnor inom branschen, och jag upplever att det finns ett stort intresse bland arbetsgivarna för att jämna ut könsfördelningen, berättar hon.

– Jag skulle verkligen rekommendera tjejer att söka utbildningen. Den kan leda till många spännande arbetsuppgifter med goda framtidsutsikter, säger Anna Stjärnborg.

Yrkeshögskola

Toggle module
Toggle module
Myndigheten för yrkeshögskolan
Toggle module

© 2017 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Organisationsnummer