"Jag växer varje dag i min roll som VA-projektör"

Att bidra till ett mer hållbart samhälle kändes viktigt för Sandra Persson, som för några år sedan valde att byta karriär helt och hållet. Efter en tvåårig yrkeshögskoleutbildning arbetar hon idag som vatten- och avloppsprojektör i Malmö. Ett framtidsyrke i en bransch som spelar en viktig roll för svensk infrastruktur.

Allt började med att Sandra var föräldraledig med sina två små döttrar. Då och då funderade hon på vad hon skulle göra när föräldraledigheten var slut och det var dags att återvända till arbetslivet. Tidigare hade hon arbetat som både reseledare och flygvärdinna.

– Valet stod mellan att bredda min dåvarande kompetens eller att byta karriär helt.

– I den fas av livet som jag var i kändes det som att en yrkeshögskoleutbildning passade mig perfekt. När jag fick höra talas om Folkuniversitetets Yrkeshögskoleutbildning till vatten- och avloppsprojektör, en 2-årig utbildning, var det ingen tvekan, berättar Sandra.

– Under en period arbetade jag som projektadministratör i samband med att köpcentret Emporia byggdes. Det var också där som jag fick upp ögonen för byggbranschen.

"Just nu pågår många infrastrukturprojekt i Sverige samtidigt som det byggs många bostäder. Det gör att efterfrågan på kvalificerad arbetskraft är stor."

Vägen mot ett nytt yrkesliv

Med två små barn hemma var det nog så komplicerat att få ihop vardagspusslet. Självstudiedagarna gick åt att samtidigt ta hand om en liten 1-åring som ännu inte börjat förskolan.

– Men det gick och jag har inte för en minut ångrat mitt val.
– Utbildningen, som är skräddarsydd av branschen, var väldigt konkret. Undervisningen höll hög kvalitet och lärarna hade en förankring inom sina respektive områden i branschen. De bidrog med stor kunskap men också med vägledning, fortsätter Sandra.
– Dessutom var det bra att det ingick tre praktikperioder som gjorde att man fick en inblick i vad utbildningen skulle leda fram till. Första perioden var jag ute på en byggarbetsplats med rörläggare från VA-gruppen och andra perioden var jag på Staffanstorps kommun.
Den tredje perioden var hon på Norconsult i Malmö, ett rådgivande konsultföretag inom samhällsplanering och projektering, där Sandra nu fått jobb som vatten- och avloppsprojektör.

Stora jobbmöjligheter

Just nu pågår många infrastrukturprojekt i Sverige samtidigt som det byggs många bostäder. Det gör att efterfrågan på kvalificerad arbetskraft är stor.

– Som vatten- och avloppsprojektör kan man arbeta med dimensionering och projektering av vatten- och avloppssystem i 3D-program. Man kan även jobba med VA-utredningar i tidiga skeden eller med dagvattenhantering. Det skiljer sig såklart beroende på var man arbetar men möjligheterna är ganska många.

– Som konsult spenderar man större delen av dagen med datorn som sitt viktigaste verktyg.  Till en början hjälper man till i projekt och senare tar man sig an egna, men har alltid kollegor som stöttar.

– Vill man vara ute i större utsträckning kan man i stället söka sig till entreprenörssidan eller till en kommun, förklarar Sandra.

– Jag känner verkligen att jag utvecklas tillsammans med andra engagerade kollegor och växer i rollen som vatten- och avloppsprojektör. Möjligheterna är stora och att få arbeta med samhällsbyggnad och speciellt med vatten ser jag som en viktig uppgift, och det är något som motiverar mig i mitt dagliga arbete.

Dags att ta klivet mot en ny yrkeskarriär? Läs mer om Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildning här