Sök Meny
Per-Arne Lundberg

Skriande rekryteringsbehov inom dataspelsbranschen

Per-Arne Lundberg, chef för inkubatorverksamheten vid Gothia Science Park, berättar varför du ska studera till Dataspelsutvecklare vid Folkuniversitetet Skövde.

Hur mår den svenska dataspelsbranschen?

Den mår förträffligt och röner stora framgångar just nu. Både små och stora företag går bra. Indiescenen, som leds av bolag som Coffe Stain Studios, har gjort succé på marknaden och väcker omfattande internationell uppmärksamhet.

Hur ser arbetsmarknaden ut på sikt?

Vi ser en ständig tillväxt, inte minst efter framgångarna med Minecraft, Goat Simulator och Candy Crush Saga. ”Alla” bolag är överens om att de har ett skriande rekryteringsbehov. I dagsläget kan inte de utbildningar som finns mätta behovet, och det finns inget som pekar på en avtrappning. Tvärtom. Det finns goda utsikter för färdigutbildade dataspelsutvecklare. 

Utbildningen har utformats i samarbete mellan Folkuniversitetet, Gothia Science Park och Högskolan i Skövde. Varför just en yrkeshögskoleutbildning?

Det finns flera kvalitativa högskoleutbildningar inom dataspelsutveckling. Men alla vill inte läsa en akademisk utbildning, och nuvarande utbildningssystem klarar inte av att möta efterfrågan från sökande. Här fyller yrkeshögskolan en viktig funktion. YH-utbildningar är arbetsmarknadsnära och leder rakt in i företagsvärlden. På så vis tillgodoser vi fler personers och företags utbildnings- och rekryteringsbehov.

Vad skulle du vilja säga till dem som funderar på att gå utbildningen?

Ur ett spelutvecklarperspektiv är Skövde en unik plats. På en radie om 800 meter går just nu 800–900 personer till jobbet varje dag för att arbeta med spelutveckling. Man gör det i skolan, man gör det på företag och man forskar om det. När så många människor är passionerade kring något på en så liten ort bildas en häftig community som ger förutsättningar för tillväxt. I kombination med en ruggigt bra sammansatt utbildning som kommer att vara en av de vassaste i landet finns det inga andra val. Kasta dig över platserna så fort fönstret är öppet!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila