Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Sofie - Kvalificerad drifttekniker

”Ett jobb som verkligen behövs”

Efter att ha arbetat som billackerare i åtta år skolade Sofie Castenvall, 31, om sig till Kvalificerad drifttekniker på Folkuniversitetets YH-utbildning. I dag jobbar hon på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB.

Sofie Castenvall hade egentligen tänkt bli Kvalificerad energitekniker och jobba med energioptimering i fastigheter. När hon inte kom in på grund av söktrycket fick hon frågan om att läsa till Kvalificerad drifttekniker i stället. Efter ett studiebesök på Karlstad Energi var saken klar.

– Jag tyckte att det verkade jättespännande. Det är en framtidsbransch och ett jobb som verkligen behövs. Alla måste ha el och värme, och användningen behöver bli mycket effektivare än vad den är i dag, säger hon.

Säker på att få jobb

Att Sofie Castenvall valde en YH-utbildning är ingen tillfällighet.

– YH-utbildningar tas fram utifrån behovet på arbetsmarknaden. Eftersom jag hade jobbat så länge ville jag vara säker på att få jobb – och det fick jag också, säger hon.

En annan fördel med utbildningen var bredden. Sofie kunde själv bestämma vad hon ville rikta in sig på och välja praktikplatser efter intresse.

– Det bästa var praktikdelarna. Jag var på Karlstad Energi, Kils Energi och Siemens. Det var värdefullt att se hur det är att jobba med yrket och knyta kontakter med branschfolk. De möjligheterna får man inte på en teoretisk utbildning, säger hon.

"Visst blir man lortig ibland"

Att branschen är kraftigt mansdominerad störde henne inte när hon valde sin nya yrkesinriktning.

– Jag har jobbat i en mansdominerad bransch länge, så det var inte något jag tänkte på. Jag gick enbart på intresse, säger hon.

– Jag kan förstå att tjejer kan bli avskräckta och tänka att det är smutsigt, tungt och en hård jargong. Men så upplever jag det inte. Tvärtom är jobbet spännande, varierat och absolut inte tungt. Visst blir man lortig ibland, men inte varje dag, säger Sofie Castenvall.

Toggle module
Myndigheten för yrkeshögskolan
Toggle module
LIA utomlands