Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
James Minard

Världens bästa bransch

Möbel- och inredningsbranschen har inte mått så bra sedan 1980-talet. James Minard, vd för Stolfabriken i Tibro AB, berättar varför hantverkare är ett framtidsyrke.

Stolen är den möbel som ligger oss närmast. Den ska följa vår kropp, nästan bli en del av den. Möjligheten till nya modeller begränsas bara av vår egen fantasi. Det berättar James Minard, vd för Stolfabriken i Tibro AB, när han visar runt i fabrikslokalerna där det tillverkas stolar sedan 1957. 

Stolfabriken är i dag en av Sveriges viktigaste producenter av trästolar. Basen finns i klassiska 1700-talsmöbler efter egen modell, men en stor del av verksamheten består av produktion för andra varumärken. Just nu går affärerna bättre än på länge.

– Den svenska möbel- och inredningsbranschen har inte mått så bra sedan 1980-talet då marknaden blev global och Tibro under en period såg ut att gå samma öde till mötes som många andra bruksorter, säger James Minard.

– Det finns en enormt stor efterfrågan. Exporten ökar och produkter som tidigare tillverkats utomlands kommer tillbaka till Sverige, fortsätter han. 

YH-utbildningar helt avgörande 

Den stora knäckfrågan inför framtiden är kompetensförsörjningen. Många i branschen närmar sig pensionsåldern och det är svårt att hitta kompetent personal. Därför anser James Minard att de YH-utbildningar som drivs av Tibro Hantverksakademi är helt avgörande.

– Möbeltillverkning är komplicerat. De enkla jobben som fanns förr har nästan helt försvunnit. I dag behöver vi självgående medarbetare som vet hur trä fungerar och kan ta egna beslut. Gymnasienivån räcker inte längre till, det krävs högre utbildning. 

För en ort som Tibro, där en stor del av invånarna lever av möbel- och inredningsbranschen, är utbildning en ödesfråga.

– Utan kvalitativa utbildningar som är anpassade efter arbetslivets krav kommer branschen inte att överleva, säger James Minard. 

Han har ett tydligt budskap till alla som funderar på att bli hantverkare.

– Det är världens bästa bransch och den har framtiden för sig. Som hantverkare får du göra något med händerna och arbetar med både det estetiska och det praktiska. Efter 30 år har jag fortfarande inte tröttnat!

 

  • Tibro Hantverksakademi har utbildningar som bygger på den tradition och kunskap som gjort Tibro till ett av Sveriges möbelcentrum.

    Tibro Hantverksakademi

    Tibro Hantverksakademi har utbildningar som bygger på den tradition och kunskap som gjort Tibro till ett av Sveriges möbelcentrum.

  • Det är inte bara äldre möbler som har en själ. Som specialsnickare tar du omsorgsfullt fram karaktären i varje möbel du tillverkar, även om de produceras i fler upplagor än en. Det är ditt jobb att skapa unika lösningar av andras idéer. Du är länken mellan designers och produktion, löser problem och utvecklar produkter och tekniker – samtidigt som du tar hänsyn till estetik, konstruk­tion, kostnad och miljö.

    Specialsnickare inom möbel- och inredningsindustrin

    Det är inte bara äldre möbler som har en själ. Som specialsnickare tar du omsorgsfullt fram karaktären i varje möbel du tillverkar, även om de produceras i fler upplagor än en. Det är ditt jobb att skapa unika lösningar av andras idéer. Du är länken mellan designers och produktion, löser problem och utvecklar produkter och tekniker – samtidigt som du tar hänsyn till estetik, konstruk­tion, kostnad och miljö.

Toggle module
Myndigheten för yrkeshögskolan
Toggle module
LIA utomlands