Du är här:

Skrivbordsspråk

Publicerad: 2016-01-11 10:52

Från Star Trek till ett konstruerat språk - klingonska

Att lära sig ett språk, sitt eget modersmål eller ett främmande språk är en lång process. Vårt eller våra första språk lär vi oss mer eller mindre automatiskt bara genom att lyssna och härma. Vi behöver varken tänka eller grubbla särskilt mycket över vad någonting heter, hur vi böjer orden utan vi bara pratar på. När vi lär oss ett nytt språk krävs det genast något mer, litet mer tankeverksamhet och vi måste i regel övervinna en viss rädsla för att använda oss av det nya, det som vi inte behärskar som vårt eget modersmål.

Det finns språkentusiaster som studerar språk som inte längre talas. Latin och gammelgrekiska för att bara nämna två av de mest bekanta. Det finns också andra som hittar på egna språk. De brukar i regel studera andra språks uppbyggnad för att få inspiration och idéer till det konstruerade språket.

En dag i december fick Helena Spännars elever i Hum och Sam 15 som läser kursen Människans språk besök av Björn Lindström eller Zrajm - en datalingvist och Star-Trek-entusiast. Han berättade historien kring Klingonskan, som är just ett skrivbordsspråk - ett helt och hållet konstruerat språk som aldrig tidigare talats av någon förutom av figurerna i filmen. Upphovsmannen är amerikanen Dr. Marc Okrand, som fick i uppdrag att skapa ett språk till krigarfigurerna i den tredje Star Trekfilmen. Han skapade alltså en helt ny grammatik, fonetik och ett nytt ordförråd, som idag vuxit sig allt större. Intresset för klingonskan blev så stort att det så småningom grundades ett Klingonskt språkinstitut med anhängare och entusiaster runt om i världen och sedan 1998 finns även den Klingonska Akademien, som föreläsaren Zrajm var med och grundade.

Tänk att kärleken för underliga och bisarra filmfigurer kan åstadkomma ett helt nytt språk! Kanske är det så att kärleken till det främmande och okända är den bästa förutsättningen för oss att lära oss ett nytt språk. Tänk på det alla språkelever!