Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Star for Life

Star for Life

Publicerad: 2011-05-03 11:25

En minnesvärd resa till Durban i Sydafrika

I början av oktober 2010 fick vi delta i en Star for Life konferens i Halmstad där vi hörde den ena berörande berättelsen efter den andra om olika resor och projekt kring vänskolor. Det gav mycket inspiration att höra om hur andra elever hade fått hela sina skolor involverade i Star for Life och vi blev genast intresserade av att gå med i Star for Life projektet på vår skola Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg. Efter en tid då vi börjat fundera över hur vi skulle utveckla projektet på skolan fick vi reda på att några elever under våren skulle få chansen att åka till Sydafrika. Vi blev förvånade och otroligt glada då vi insåg att ett möte med eleverna på vår vänskola Zuzumqhele i Durban faktiskt skulle bli verkligt.

Den 4:e mars var vi tio elever och två lärare som reste iväg till andra sida jorden. Vi fick ett mycket varmt välkomnande på skolan. Det märktes att de verkligen sett fram emot vårt besök och att de ville få ut så mycket som möjligt av den lilla tid vi hade på skolan. Eleverna vi mötte, lektionerna i var på och energin vi kände var bland de mest mäktiga upplevelserna man kan vara med om! Det var otroligt spännande och inspirerande. Under resan fick vi se en helt annan kultur och andra traditioner men vi fick även se vilka problem eleverna på skolan möter varje dag. I synnerhet problemen med HIV/aids och tonårsgraviditeter. Skolan betyder otroligt mycket för dessa ungdomar och vi såg hur mycket vi faktiskt kunde hjälpa dem. Inte bara med pengar utan även genom, motivation, stöd och engagemang. En klar förbättring av hela Zuzumqhele High School har skett sedan några elever från vår skola besökte dem förra året. Detta bekräftade att vårt samarbete faktiskt gör skillnad. Det gör oss ännu mer motiverade att stärka bandet till vänskolan och föra vidare projektet till andra elever på vår skola.

Att Star for Life varit betydande för Zuzumqhele var tydligt. Många av de elever vi pratade med berättade om hur undervisningen om HIV/aids hjälpt dem och hur mycket de betydde för dem att bli uppmuntrade att följa sina drömmar. Den glädje och motivation som finns bland eleverna är överväldigande. Det är väldigt fascinerande att se att de under alla omständigheter tycker om skolan, vill lära sig och är medvetna om hur mycket det påverkar deras framtid.

Vår resa till Sydafrika finansierades till stor del av vår skola, men vi har även själva samlat in pengar, bland annat genom att baka och sälja kakor och att packa matkassar i affärer. En del nerlagd tid krävs förstås för att tjäna ihop en större summa, men självklart är det mer än värt det. Som väntat gjorde resan till Sydafrika utan tvekan ett stort intryck på oss alla. Den vecka vi spenderade i landet kändes som mycket längre, samtidigt som vi med glädje hade kunnat stanna flera veckor till.

Tack vare Star for Life och vår skola Johannes Hedberggymnasiet är vi alltså tio elever och två lärare som fått åka till Sydafrika för att besöka vår vänsklola. Denna upplevelse vill vi såklart använda i våra projektarbeten och nå ut med till andra. Vi elever är indelade i tre grupper som utför olika projekt. Den ena gruppen går tredje året på naturprogrammet och de har precis avslutat sitt projekt. Här kommer en kort beskrivning av det:

176 dagar och 20 038 kilometer. Vår resa i siffror. En resa som började en dag i början av oktober 2010 på en Star for Life-konferens i Halmstad. Vi blev alldeles lyriska över den motivation som de berättade att de sydafrikanska eleverna hade till lärandet. Våra tankar tumlade runt som kläder i en torktummlare och frågor om var de får den där motivationen ifrån och varför vi inte har den väcktes. Projektgruppen Dream for Life bildades.Vi var alla helt överens om att det bästa sättet att få svar på våra frågor var genom att få uppleva deras motivation på riktigt. Tack vare vår skola, Johannes Hedberggymnasiet, fick vi den fantastiska möjligheten att besöka vår partnerskola i den sydafrikanska staden Durban.

Med hjälp av vår externa handledares kunskaper om Star for Life-konceptet och av de enkäter och intervjuer som vi gjort på både en svensk skola, Skolstaden Olympia, och en sydafrikansk skola, Zuzumqhele High School, har vi nu skapat en bok.Vi vill berätta vår historia om sydafrikanska och svenska elevers motivation. Genom boken vill vi förklara vad motivation är och belysa vikten av att ha en dröm men framförallt vill vi inspirera och motivera.

Resten av oss går andra året på samhällsprogrammet och vi är i full gång med att planera våra projektarbeten. En grupp kommer kanske att göra någon form av konsert i Helsingborg som kommer att hållas i mitten av februari 2012. Det kommer bjudas in rikskändisar och alla pengar kommer gå till Star for Life. Syftet med konserten är att informera och inspirera andra till att engagera sig i Star for Life. Organisationens arbete förändrar många människors liv och detta vill vi ska nå ut till den svenska befolkningen. Den andra gruppen kommer arbeta med en verklighetstrogen musikal. En bra teatersal och mycket sponsring är några av förhoppningarna för att projektet ska bli precis som planerat. Musikalen kommer handla om att följa sina drömmar och den kommer rikta sig till ungdomar. Inom detta projekt kommer även finnas en fotodel där bilder från vår resa kommer användas som kuliss i musikalen och utanför teatersalen kommer finnas en mindre fotoutställning. Bilderna kommer visa elever från Zuzumqhele och berätta om elevernas motivation att följa sina drömmar. Vi vill att fler ska få upp ögonen för Star for Life och vad man själv kan bidra med för att drömmar ska slå in.

Vi är otroligt tacksamma över att vi har fått genomföra denna fantastiska resa och det är något vi aldrig kommer glömma. En vecka var allt som krävdes för att vi skulle inse vad som är viktigt här i livet. Tack vare eleverna på Zuzumqhele och deras positiva livsinställning värderar vi nu annorlunda. När vi tänker tillbaka på händelsen känns det nästan overkligt att vi den 4:e mars 2011 faktiskt besökte vår vänskola och fick uppleva något magiskt.

/ Isabelle, Elin, Emilia, Yvonne, Mikaela, Emelie, Hanna, Joanna, Frida & Anothai

 

 

Nyhetsarkiv

Toggle module

Öppet Hus

Toggle module

Välkommen till Öppet Hus lördagen den 24/11 2018  kl 10-13!

SA programmet på Trädgårdsgatan 25 och NA programmet på Gasverksgatan 17

Inloggning till Schoolsoft

Toggle module

Johannes Hedberggymnasiet

Trädgårdsgatan 25 (SA), Gasverksgatan 17 (NA) Box 7124
250 07 Helsingborg
042-38 56 03 (SA), 042-21 53 86 (NA)
jhg@folkuniversitetet.se