Du är här:
Hanna och Nadine tog två olika vägar efter estetprogrammet

Med Kungstensgymnasiets estiska program i ryggen öppnas många möjligheter. De två tidigare eleverna Nadine och Hanna är ett bevis för det. Men de har valt helt olika vägar.

Nadine Waldton Lézin gick det estetiska programmet med inriktning foto och språk (franska) och tog studenten 2011.
– För mig var det viktigt att redan i gymnasievalet välja något som jag ville jobba med i framtiden. Fotografi var mitt absolut största intresse under tonåren.

Att valet föll på Kungstensgymnasiet berodde just på programmet. Men också ett varmt bemötande på gymnasiemässan.
– Det kändes positivt med en liten skola som också hade andra verksamheter i huset. Eftersom språk var viktigt uppskattade jag också språkresorna till England i ettan och Frankrike i trean.

Direkt efter studenten sökte sig Nadine vidare till Fotoskolan STHLM. Där blev det inriktningen digital bildbehandling, något som hon jobbar med idag som frilans på heltid: halvtid med modebilder åt Acne Studios och halvtid med konstfotografen Helene Schmitz.
– De jobbar på väldigt olika sätt, vilket ger mig stor variation. Jag har haft stor användning för den undervisning vi hade på gymnasiet i samtida fotografi, digital bild och nutida konst.

Hanna Gråd valde, precis som Nadine, också foto med inriktning franska. Studentmössan fick hon ta på sig 2012. Hon tycker att Kungstensgymnasiet var en väldigt bra skola med kunniga lärare, bra läge, fina lokaler och god mat.
– En stor fördel också är att det är en liten skola, där man inte är så anonym. Man blir sedd och uppmärksammad av lärarna och man fick den hjälp man behövde.

Efter studenten på Kungstensgymnasiet jobbade Hanna i knappt två år för att sedan resa i ett halvår. Nu läser hon första året på grafisk design och kommunikation på Linköpings universitet, en treårig kandidatutbilning. Hon är nöjd med utbildningen och trivs i staden. Exakt vad hon ska jobba med efter studierna vet hon inte riktigt. Kanske blir det jobb som grafisk formgivare på byrå eller tidning, kanske som projektledare inom grafisk kommunikation.
– Jag var intresserad av grafisk form och design redan innan gymnasiet. Den här universitetstiden är ett bra sätt att få testa olika saker.

Vad ska man då tänka på innan man väljer till gymnasiet? Hanna tycker att man inte ska se det som livets viktigaste beslut.
– Man ska välja någon som är roligt och som man trivs med. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var ett stort beslut, men valet spelar inte så stor roll egentligen. Man kan göra vad som helst sedan i alla fall.

Nadine är inne på samma linje.
– Välj något som känns inspirerande!

Elever berättar

Schoolsoft