Du är här:
Intervju med Emma von Hofsten

”Jag älskar att fånga verkliga ögonblick på bild”

Emma von Hofsten dokumenterade skinheadkulturen i Stockholm och Sverige under ett och ett halvt år. Resultatet – fotoutställningen Skinnskallar – visas på Galleri Svea i Gamla stan i april. Hennes största utmaning är att inte synas och påverka vad som sker i bilden.

– Gymnasiearbetet har lärt mig så otroligt mycket, bland annat hur man driver ett eget projekt och hur man kommunicerar genom fotografi, säger Emma von Hofsten, som går sista året på Estetiska programmet.

Hur kommer det sig att du valde att fota just skinheads?
– Allt började med en kort fotouppgift i skolan under årskurs två där vi skulle gestalta Stockholm. Jag fick då idén att fotografera vid Helikopterplattan i Gamla stan, mötesplatsen för skinheads. När uppgiften var avklarad valde jag att fortsätta fotografera. Största anledningen till att jag valde att fortsätta var att visa samhället vad skinheadkulturen är i det svenska samhället idag.

Vad har du lärt dig under tiden du jobbade med gymnasiearbetet?
– Gymnasiearbetet har lärt mig så otroligt mycket bland annat hur man driver ett eget projekt och hur man kommunicerar genom fotografi.

Var det svårt att välja var du ville ha utställningen?
– Inte direkt. Jag hade satt upp vissa krav för det galleri jag sökte efter. För det första skulle det följa temat och vara placerat i Gamla stan. När jag tillslut hittade Galleri Svea av en slump, när jag promenerade inne i stan, så kände jag att jag hittat rätt.

Vilken är största utmaningen med att fotografera?
– Största utmaningen för mig är att inte synas och påverka vad som sker i bilden. Jag vill inte att omgivningen ska känna av min närvaro, det är oftast då personerna blir onaturliga och stela.

Vilken fotogenre gillar du mest?
– Dokumentärfotografi helt klart. Att fånga verkliga ögonblick på bild är något jag älskar.

Har du någon förebild inom fotografi?
– Det finns så många fotografer man dras till. Men dem jag verkligen ser upp till är Anders Petersen och Elliott Erwitt. Sen har vi Gavin Watson och Nick Knight som har fantastiska bilder på skinheads under de tidigare åren.

Varför sökte du till Kungstensgymnasiet?
– Som många andra gymnasiesökande ungdomar, komma bort från hemorten, Södertälje. Dessutom valde jag KSG för att det är en liten och central skola.

Kan du använda dina kunskaper du har fått från Kungstensgymnasiet i ditt fotande?
– Absolut. Skolan och estet-lärarna har hjälpt mig att utvecklas till den jag är idag. Jag har hittat min inriktning inom fotografi och lärt mig behärska tekniken rätt. Dessutom har mina lärare pushat mig att gå längre och kämpa för det jag brinner för.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag har inte riktigt spikat mina framtidsplaner ännu, men jag funderar på att ta ett år ledigt och fortsätta med mitt skinheadprojekt. Förhoppningsvis kommer det resultera i en fotobok.
Efter det funderar jag på att jobba som fotoassistent ett tag för att samla på mig erfarenheter för att sedan vidareutbilda mig inom fotografi eller bildjournalistik.

Har du något råd till blivande elever på Kungstensgymnasiets Estetiska program?
– Du bör utnyttja gymnasietiden till att utvecklas. Ta dessutom hjälp av lärarna så ofta du kan, dem kommer inte finnas där för alltid.

– Om man verkligen vill uppnå något här i livet så krävs det inte mer än en positiv inställning och lite motivation. Och glöm inte att det aldrig finns för stora drömmar. Eller som Joy M'Batha sa: "Vill man så kan man, då ska man".

Emma von Hofsten Skinnskallar

Om utställningen Skinnskallar:
Vernissage den 16 april kl. 14-19 på Galleri Svea, Köpmangatan 4 i Gamla stan.
Utställningen pågår fram till den 21 april.