Sök Meny

Torbjörn har gått kursen Författarskola

Torbjörn Nilsson är en heltidsarbetande fyrbarnspappa och fritidsförfattare. Hans debutroman "Vikten av vatten" har precis nått handeln. Genrebestämningen är inte helt enkel, och får nog en och annan förläggare att höja på ögonbrynen.

Relaterad information

– Det är en romantisk äventyrskomedi med fokus på hållbarhetsfrågor. Den utspelar sig år 2200 i tolv länder. Men det är absolut ingen dystopi, det måste få finnas hopp!

För Torbjörn har arbetet med research varit viktigt. Och med tanke på att handlingen utspelar sig om 185 år har han behövt läsa på rejält. Böcker, tidskrifter och internet har varit till stor hjälp, ibland har han också intervjuat sakkunniga personer. Litteraturlistan på slutet består av ett tjugotal böcker som den intresserade kan förkovra sig i.

– Min ambition har varit att skriva en realistisk roman, och då blir ju arbetet med research oerhört viktigt. Men det är också en väldigt rolig del av skrivandeprocessen!

Torbjörn är något av en stammis på Skrivarakademin. Han har gått kursen Författarskola två gånger, men också kursen Manusbearbetning och Bokutgivning – hur funkar det. Torbjörn tycker att det bästa med skrivarkurser är att få hjälp med att komma igång. Dessutom har vissa av de andra kursdeltagarna gjort bestående intryck.

– En av mina kursare klagade alltid på mina ”feg-ord”. Idag tänker jag på honom så forta jag skriver ett ”lite” eller ”kanske”. Ofta redigerar jag själv bort ordet och märker att texten blir bättre.

Torbjörn får sina idéer till skrivandet när som helst och överallt. Han har ständigt med sig papper och penna. När det är dags att sätta sig vid skrivbordet har han mängder av gula post it-lappar att gå igenom. Själva skrivandet beskriver han som ganska industriellt. Han skriver snabbt och mycket.

– Det får bli lite som det blir. Om man inte skriver, finns det ju inget att bedöma sedan.  I jobbet skriver jag mängder av tekniska rapporter. Där får jag ofta höra att jag är för mångordig. Lustigt nog har jag fått precis samma, befogade kritik på mina skrivarkurser.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Författarnas skrivtips

"Lennart Hellsing sa en gång att det enda man behöver för att börja skriva är en penna ... och ett papper. Jag rekommenderar också att du läser mycket – av glädje, inte av plikt. Det är viktigt att du inte ger upp och att du inte tappar hoppet. Jobba på och ha roligt!"
– Viveca Lärn

Läs alla författartips