Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Lotte Mjöberg

Lotte Mjöberg lär dig skriva fackbok

Att skriva fackbok är namnet på Skrivarakademins nya höstkurs. Alla med specialintresse av något slag kan här få tips på hur en fackbok blir till. Läraren, Lotte Mjöberg, är förlagsredaktör och har själv skrivit ett antal fackböcker, bland annat den uppmärksammadeAtt sluta cirkeln, som både blev dokumentärfilm och radioprogram.

Vilka kan gå den här kursen?
– Alla som är intresserade av något visst ämne – biodling, dinosaurier eller ett nytt sätt att lära ut språk på. Är man intresserad av något speciellt, vill man ju ofta lära sig mer om det. Då är det naturligt att också vilja dela med sig av sina kunskaper – som ofta kan vara unika – till andra intresserade. Man vill helt enkelt skriva den bok som man själv hade behövt läsa i ämnet! säger Lotte Mjöberg med eftertryck.

Varför ska man gå den här kursen?
– För att förstå hur man arbetar med en fackbok. Fackboksbranschen fungerar ju lite annorlunda än den övriga förlagsvärlden. På kursen får man lära sig hur man väljer innehåll, upplägg, ämnen, teman, läsarperspektiv, målgrupper, populärvetenskaplig nivå och så vidare. Och inte minst: Hur man kommer igång med att skriva den!

Kan du berätta om din egen yrkesbakgrund som förlagsredaktör?
– Jag kommer från en bokskrivande släkt och min far var professor i litteraturvetenskap. Därför tänkte jag vara originell och utbildade mig till journalist. Men jag hamnade snabbt i förlagsvärlden, och där har jag varit i många år och stortrivs! Jag har jobbat på flera förlag: Reader's Digest/Det Bästas Bokval, Natur & Kultur och Studentlitteratur. Nu jobbar jag även för ett norskt förlag, Barnebokforlaget. Eftersom jag jobbar mycket med fackböcker och läromedel, tillkommer även olika kringprodukter som till exempel handledningar, CD-skivor och bokklubbar.

– Jag driver även en verksamhet som förlagscoach. I många år ringde nämligen kompisar och kompisars kompisar och bad om gratisråd angående bokidéer eller manus. Jag svarade dem snällt, på samma sätt som om jag hade fått manuset på mitt arbetsbord på förlaget. Jag har ju refuserat/antagit/redigerat många manus i mina dagar. Sedan några år tillbaka erbjuder jag detta som en tjänst. Det finns ju ett stort glapp mellan de som har bokidéer och den professionella förlagsbranschen.

Du är ju själv också författare, kan du berätta om ditt författarskap?
– Det är intressant att som förlagsredaktör även stå "på andra sidan skranket" och märka hur man blir bemött av förlagsfolk, läsare med flera. Jag har skrivit olika böcker, men de har alltid rört sig inom fackboksgenren: Två antologier för gymnasiet: 101 svenska och utländska författare och 102 svenska och utländska författare samt en resebok i samarbete med en fotograf, Heliga marker. Den handlar om gamla helgade platser från norr till söder i Sverige, som idag ofta står raserade och bortglömda. Där ingår såväl samiska offerplatser och förkristna kultplatser som de tidigt kristna offerkällorna och de första kyrkorna. Samt boken Att sluta cirkeln.

Kan du kort nämna vad boken Att sluta cirkeln handlar om?
– Den handlar om att nå förståelse för handlingar som har begåtts av tidigare generationer. I den granskade jag min släkting Eric Mjöbergs dunkla förehavanden i Kimberley i nordvästra Australien. Han var biolog och upptäcktsresande där på 1910-talet och kom hem med ett antal aboriginskelett i bagaget. I Kimberley fick jag kontakt med de aboriginhövdingar, vars förfäders skelett han rövat bort på ett högst olagligt sätt. Tillsammans med Etnografiska museet i Stockholm såg vi sedan till att skeletten återbördades till Kimberley, efter att de hade legat i källaren på museet i över 90 år...

– Boken ledde till såväl dokumentärfilm och radioprogram, som sändes i Sverige och Australien. En svensk som såg filmen bestämde sig för att emigrera till Australien efter det – och idag bor hon i Sydney! I Australien väckte den faktiskt ännu större uppmärksamhet och jag får fortfarande tackmejl från berörda tittare/lyssnare!