Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Maja-Maria Henriksson

Konsten att locka fram skrivlusten

Maja-Maria Henriksson, som bland annat undervisar i att skriva roman och novell, leder i höst Skrivarakademins nya kurs ”Skriv ur hjärtat”. En kurs som vänder sig till de som har svenskan som andraspråk. När hon inte skriver eller undervisar möter hon livets alla improvisationer med två döttrar och en katt.

Hej, vem är du?
– Jag är född och uppvuxen i Göteborg, men lämnade västkusten för studier närmare Stockholm. När jag väl landade i huvudstaden var jag härligt fast.

– Jag har jobbat inom många olika områden. Teater, musik, dans, medicin för att nämna några. Men när jag började skriva var det som att hitta hem. Att få komma under huden på karaktärerna och lära känna dem och deras resa. Hitta skuggor och ljus i deras liv.

 

Vad gör du på Skrivarakademin?
– Jag undervisar i att skriva roman och novell . Jag håller i både grund- och fördjupningskurser  samt inspirationskurser och kursen ”Skriv ditt liv”.  Till hösten startar vi  dels ”Skriv ur hjärtat” men  även en kurs för de som behöver skriva i  ett långsammare tempo på grund av någon funktionsvariation.

Varför ska man gå din kurs ”Skriv ur hjärtat”?
– Att få vara i en grupp där det finns en gemensam nämnare av något slag ger en mjuk och trygg atmosfär där man får chans att mellanlanda och spegla det som vill speglas. Att låta sin text få berätta det som vill bli berättat i ett ödmjukt sammanhang.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Det roligaste med mitt jobb är mötet med gruppen. Att vara med under terminens gång och se hur texter växer fram oavsett hur mycket eller lite man har skrivit innan. Se hur fantasin och minnen blir gestaltade i levande texter som färgar av sig på läsaren. Att locka fram skrivlusten hos de som aldrig tror sig kunna hitta den.

 

Vilka utmaningar står du inför som lärare?
– Jag vet inte om det finns några utmaningar. Möjligtvis att säga hejdå efter terminens slut och inte få veta slutet på berättelsen som ibland fortsätter att leva efter kursens slut. Man vill ju läsa slutet!