Sök Meny
Nybörjarkurs i latin för nyfikna själar

Nybörjarkurs i latin för nyfikna själar

Georg Stenborg är forskare och undervisar i latin och romersk litteratur. I vår erbjuder vi ’Latin för nybörjare’ för första gången på Folkuniversitetet i Stockholm. Vi har pratat med honom om varför det är så spännande med latin och varför man ska lära sig ett språk som ingen längre talar.

Hej Georg, vem är du?
– Jag är lärare och forskare, har precis fyllt 50 och bor i Uppsala. Jag brinner för latin och kulturhistoria, och har alltid varit nyfiken på andra tider och platser. Om jag har lite tid över ägnar jag mig gärna åt kalligrafi, konsten att skriva vackert. Jag är också svag för äldre teknik och åker gärna ångtåg på sommaren. I botten har jag en gymnasielärarexamen i latin och franska, och jag har doktorerat i latin vid Uppsala universitet. Min första kontakt med Folkuniversitetet var redan 1989/90 när jag gick Folkuniversitetets Konstskola i Uppsala.

Hur kom det sig att du började intressera dig för latin?
– Jag gick humanistisk linje med inriktning latin på gymnasiet. Jag valde den linjen för att jag tyckte att latin var ett så viktigt och centralt ämne, både ur ett språkligt och ett historiskt perspektiv. Genom latinet lär man sig att förstå var orden kommer ifrån, och vi hittar det överallt i vårt ordförråd. Latin är också kulturhistoria, tänk bara på Rom och Romarriket! Efter gymnasiet började jag läsa franska på universitetet, och efter det kände jag att det var dags att ta upp latinet igen.

Vad gör du på Folkuniversitetet?
– Jag kommer att hålla min första kurs på Folkuniversitetet i Stockholm i vår – en nybörjarkurs i latin.

Vad gör du när du inte undervisar på Folkuniversitetet?
– Jag undervisar och forskar. På Uppsala universitet undervisar jag i nybörjarlatin och på Stockholms universitet håller jag sommarkurser i romersk litteratur, bland annat romersk retorik och kärlekspoesi. Jag har även en del andra roliga uppdrag, till exempel undervisar jag i latin på Svenska kyrkans kyrkomusikerutbildning.

Vad är roligast med att undervisa?
När eleverna fattar och man märker att polletten trillar ner!  Det är extra roligt med nybörjare, eftersom man får möjlighet att väcka deras intresse. Undervisning innebär en hel del jobb, men jag skulle inte bara vilja sitta på min kammare och forska. Dialogen med eleverna, och att se saker ur deras perspektiv är väldigt givande och hjälper mig också i min forskning.

Varför ska man gå din kurs?
– Därför att det är så spännande med latin! Latinet hjälper oss att förstå vår egen kultur och vårt sätt att tänka, eftersom det är format av Antiken. Ur ett språkligt perspektiv ger det oss en bättre förståelse för avancerat ordförråd. Sedan kan jag tycka att det är för mycket snack om nytta i vårt samhälle – man kan lära sig något för att det är spännande och roligt i sig självt!

Vad kommer man att lära sig på din kurs?
– Vi kommer att gå igenom de vanligaste orden och böjningsformerna och man kommer att få ett grepp om hur språket funkar. Vi kommer också att titta på olika typer av texter, till exempel dikter av Catullus och smakprov ur olika historiska texter, men också sånt som deltagarna är intresserade av. Självklart kommer det att bli en hel del kulturhistoria. Som bas kommer vi använda oss av en kursbok: Latin – en introduktion av Andreas Nordin.

Har du något favoritcitat på latin?
Per aspera ad astra. Innebörden i uttrycket är genom svårighet till framgång, och en ordagrann översättning är genom branta platser till stjärnorna. Mycket vackert!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners