Sök Meny
Louise Lindén

Hennes största drivkraft – att rädda världen

Louise Lindén är en självlärd multientreprenör som driver flera olika verksamheter, arrangerar festivaler och event samt utbildar inom hållbarhet och förändring. På Folkuniversitetet undervisar hon deltagarna på utbildningen Diplomerad Eventkoordinator i hållbarhet vid event- och festivalplanering. Nu har hon fått stipendiet Kompassrosen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap för sitt arbete.

Louise Lindén driver idag ett flertal verksamheter; Live Green som jobbar med hållbarhet och förändring genom festivaler och kultur, Young Innovation HUB som tränar unga ledare till att driva mötesplatser för nutida och framtida entreprenörer, samt Artister för Miljön som utbildar Sveriges artistkår i hållbarhet. De två första är hon grundare av och den sistnämnda tillträdde hon nyligen som generalsekreterare för.

– Mitt arbete består i att driva olika projekt, arrangera festivaler och event samt att föreläsa och utbilda. Världens häftigaste jobb! berättar Louise Lindén.

Du har nyligen mottagit stipendiet Kompassrosen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Hur löd motiveringen?
– Motiveringen löd: "Louise Lindén tilldelas Kompassrosen för att hon har mod att rädda när andra blir rädda, och för att hon med stor inspiration och omtanke driver sin omvärld mot större hållbarhet."

Hur var det att få denna utmärkelse?
– Jag anser att det är en av de mest ärofyllda utmärkelser du kan få som ung ledare, så det betydde oerhört mycket. Ett kvitto på att det lönar sig att kämpa för en bättre framtid redan i ung ålder, och att mod, omtanke och handlingskraft är värderingar som behövs överallt.

Vad gör du på Folkuniversitetet?
– Jag föreläser och utbildar deltagarna på utbildningen Diplomerad Eventkoordinator.

– Mitt fokus har varit praktisk implementering av hållbarhet vid event- och festivalplanering. Jag har gått igenom både de sociala och miljömässiga dimensionerna av hållbarhet, och även förmedlat verktyg för impact (samhällspåverkan).

Vad ser du för trender i samhället vad gäller hållbar utveckling?
– Inom just festivalbranschen så har det varit stort fokus på mångfald och jämställdhet (mångfald- och jämställdhetsfrågan), samt frågan om trygghet. Detta med anledning av den stora mängd sexuella övergrepp som skett. Här märker man att stort fokus läggs på det individuella ansvaret, vårt civilkurage.

– När det gäller ekologisk hållbarhet så ser jag nästan tvärtom att det jobbas mycket med att förenkla för människor och företag att ta rätt beslut, konsumera och producera medvetet genom nya tekniska innovationer och "nudging" (beteendeförändring).

Hur ser vårt samhälle ut om 20 år tror du?
– Jag tror och hoppas att miljömässig och social hållbarhet är en självklarhet i samhällets alla led. Att det är lika självklart att ha koll på sina "footprints" som sin ekonomi. I ett ultimat framtida samhälle behövs inga Live Green-festivaler, helt enkelt!

Har du något motto i livet?
– Vill du förändra världen så måste du förändra människor. Deras attityder och beteenden mot varandra och vår miljö. Detta åstadkommer vi inte genom att skapa skuld och skam, utan genom att föra samman människor, inspirera och lyfta alla möjligheter som finns.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners