Sök Meny
Framtidsakademin - aktuell forskningsinformation

Migration

Hur kan vi förstå och förhålla oss till en värld där människor migrerar? Vad driver människor på flykt och vad kan historien lära oss om migration och flyktingmottagande?Dessa frågeställningar behandlas i höstens föreläsningsserie, där du får möta fem framträdande röster.

Framtidsakademin - hösten 2016

Onsdagar kl 18.00–19.30
STADSBIBLIOTEKET, Svartbäcksgatan 17
Kostnadsfria föreläsningar  
Välkommen att diskutera framtidens frågor med dagens forskare! 

 

31 augusti: Klimatflyktingar
Journalisten och författaren Shora Esmailian skildrar 2010-talets klimatflyktingar. Med nedslag i Pakistan, Egypten och Kenya möter vi individer som redan rör sig i en allt varmare värld. Hon kommer illustrera och berätta utifrån sin bok "Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld", som hittills är den enda boken på svenska om klimatflyktingar.

28 september: Nationalstatens gränser i en migrerande värld
Om gränser och gränsöverskridanden. Shahram Khosravi kommer att föreläsa om skapandet av både synliga och osynliga gränser i samhället, samt vilka konsekvenser gränsskapandet resulterar i.
Sharam Khosravi är docent, lektor i socialantropologi och verksam vid Stockholms Universitet.

26 oktober: Svensk flyktingpolitik under 1900-talet
Om hur flyktingmottagandet och flyktingpolitiken har sett ut i Sverige tidigare under 1900-talet, med fokus på 30-50-talet, och vad vi kan lära oss i dag av historien.
Mikael Byström är docent i historia och lektor vid historiska institutionen vid Uppsala universitet. Han har i sin forskning mestadels arbetat med flyktingpolitik, särskilt 1930-1950-tal, men också arbetat med populärkultur som historia.

30 november: Bordered Penality*
Understanding the Criminalisation of Migration in the Swedish Welfare State // Kriminalisering av flyktingar i den svenska välfärdsstaten
Om frågor som rör demokrati och kriminalisering, välfärdsstater och immigration, samt hur gränskontroll utmanar den Nordiska modellen.
Vanessa Barker är docent och gästprofessor i sociologi vid Stockholm universitet, samt akademisk gäst vid Centre for Criminology, University of Oxford.
*Observera att denna föreläsning kommer hållas på engelska, men att det kommer finnas möjlighet till översättning på plats.
Please observe that this lecture will be held in English, but with the possibility of Swedish translation.

14 december: Asylrätten och flyktingmottagandet inom EU
Om relationen mellan dagens flyktingmottagande i EU och asylrätten. Rebecca Thorburn ger i sin föreläsning en inblick i dagens flyktingsituation utifrån ett folkrättsperspektiv och de problem och utmaningar som EU står inför med att upprätthålla asylrätten.
Rebecca Thorburn Stern är docent i folkrätt vid Uppsala universitet med specialisering på asylrätt och mänskliga rättigheter.

 

Framtidsakademin är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och CEMUS, en del av Centrum för hållbar utveckling vid Uppsala universitet. Syftet med samarbetet är att sprida aktuell forskning till intresserade människor utanför universitetets väggar. Verksamheten finansieras med stöd från Folkuniversitetetsföreningen.

Har du frågor?

Kontakta
018-680024
hannah.ohlen@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Nyhetsbrev