Sök Meny
Folkuniversitetet Uppsala

Medier och journalistik - vårens tema 2018

Det offentliga samtalet har en viktig roll i ett demokratiskt samhälle. Men vad händer när etablerade media utmanas av nya typer av media och ny typ av journalistik? Vem får komma till tals och på vilka villkor? Kommer falska nyheter att påverka det svenska valet i höst? Detta diskuterar vi under vårens framtidsakademi. Välkomna!

Framtidsakademin - våren 2018

Kostnadsfria föreläsningar
UPPSALA STADSBIBLIOTEK, Svartbäcksgatan 17, Uppsala
Välkommen att diskutera framtidens frågor med dagens forskare!

28 februari kl. 18:00-19:00
Åsa Wikforss, Stockholms universitet. Vad är faktaresistens och hur kan den botas?
Vad händer med kunskapen när människor inte litar på forskare och etablerade medier. Hur påverkar detta det offentliga samtalet och hur kan vi nå bortom tvivlet?

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon har under många år forskat och undervisat om den Europeiska unionen och demokratins villkor i dagens Europa.

13 mars kl. 18:00-19:00
Mia Lövheim, Uppsala universitet. Religionens återkomst i mediedebatten?
En föreläsning om hur religion de senaste decennierna blivit mer synligt i medierapportering, och vad det innebär för frågor om vilka aktörer, värden och villkor som formar det offentliga samtalet.

Mia Lövheim är professor i religionssociologi vid teologiska institutionen vid Uppsala universitet. Hennes forskning medier och religion, i form av interaktion omkring religion i internetbaserade medier och representation av religion i dagspress.

12 april kl. 18:00-19:30
Per Wirtén och Cecilia Wiktström, Var är Europa på väg?
Vilken europapolitik krävs för att adressera klimat, finans- och flyktingkriser. Samtal med Augustnominerade författaren Per Wirtén, aktuell med boken Är vi framme snart och Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L). Samtalet leds av journalisten Leonidas Arketakis. Föreläsningen samarrangeras med Stadsbiblioteket i Uppsala och Utrikespolitiska föreningen i Uppsala.

16 maj kl. 18:00-19:00
Christian Christensen, Stockholms universitet. Valet 2018: Hur kan ’fake news’, propaganda och desinformation påverka debatten?
Vilken roll har journalistiken för en välfungerande demokrati i de falska nyheternas tidevarv? Christian Christensen är professor i journalistik vid Stockholms universitet.

Framtidsakademin är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och CEMUS, en del av Centrum för hållbar utveckling vid Uppsala universitet. Syftet med samarbetet är att sprida aktuell forskning till intresserade människor utanför universitetets väggar. Verksamheten finansieras med stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Nyhetsbrev