Hundraåring med törst för kunskap

Möt hundraåriga kursdeltagaren Anna von Hofsten i ett samtal om jämställdhet, gemenskap och den digitala revolutionen.

– När blir maten klar?
– I sinom tid, bäste bror!

Dialogen sker mellan två smokingklädda mustaschprydda herrar i lera. Konstnären heter Anna von Hofsten och har just fyllt ett sekel.

– Det där är 1800-talets herrar. De står där och väntar på att maten ska serveras, men ingen av dem skulle befatta sig med tillagning, säger Anna och skrattar.

Det är en helt annan sak med dagens generation, menar hon. Hennes barnbarn – särskilt männen – imponerar med sina matlagningskunskaper.

– Det är en väldigt bra trend vi har i Sverige, vi är ju ganska enastående i världen med att föra fram kvinnans rättigheter.

anna von hofsten lera

Före sin tid
Själv var Anna lite av en pionjär när hon i början av 60-talet jobbade deltid som sjuksköterska. Av samhället i allmänhet och väninnorna i synnerhet ansågs hon vara före sin tid.

– Det var nästan ingen av mina jämnåriga kvinnliga bekanta som hade något yrkesarbete då, så jag kände mig lite unik på det viset. Mina väninnor hade nog gärna gjort samma sak, säger Anna.

Kärleken till konsten
Intresset för konst väcktes när hon flyttade med familjen till Höganäs. Det var påsk och några vänner samlades för att göra lerfigurer.

– Jag gjorde en tupp och en höna och jag blev så förvånad över att det lite grann liknade en tupp och en höna, skrattar Anna.

Det blev startskottet för ett livslångt konstintresse och kurser i keramik och skulpturalt papper. Att lära sig i grupp ser hon många fördelar med.

– Det mest givande är samarbetet med de kamrater man får på kursen. Att alla har sin egen stil och sitt eget sätt att uttrycka sig.

Gemenskap nyckeln till ett långt liv
Vikten av ett socialt sammanhang är något hon ofta återkommer till. På frågan om det vinnande konceptet för ett långt och friskt liv är det just gemenskapen hon kommer att tänka på.

– Och en positiv livssyn. Det tror jag är det viktigaste av allt.

Men att träningshets skulle vara en förutsättning för att hålla sig frisk, det håller hon inte med om.

– Folk tror att träning gör så stor skillnad, men jag började inte träna på gym förrän jag var 98, säger Anna.

Den digitala utmaningen
Den kanske största samhällsutvecklingen de senaste hundra åren är den digitala revolutionen. Det har Anna blivit varse, på gott och ont. Att tekniken underlättar i många lägen är hon övertygad om, men utvecklingen går snabbt och ibland kan det kännas svårt att hänga med.

– För oss som inte vuxit upp med det är det motigt. Man känner sig lite bakom och dum, säger Anna som vänder sig till barnbarnen när tekniken kärvar.

Gratulationer från när och fjärran
Uppmärksamheten kring hennes hundraårsdag har varit överväldigande och både hälsningar och gäster har kommit från världens alla hörn. Men den största gratulationen har uteblivit.

– Det som verkligen förvånar mig är att jag inte har fått någon hälsning från kungen, säger Anna och skrattar.

Vill du lära dig mer?

Inom kort drar vi igång massor av kurser inom konst och konsthantverk. Välj en favorit nära dig i listan nedan.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Ort
(Falkenberg, Halmstad, Helsingborg, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Lund, Malmö eller Växjö)
E-postadress