Från administratör till animatör

Senast ändrad

När Sende Weki fyllt 40 bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på det kreativa, och bytte jobbet som administratör mot Animationsakademiens tvååriga utbildning Animation och experimentfilm. Nu har hon fullt fokus på att lära sig animationshantverket!

Fotografi på Sende Weki, studerande på Animationsakademien.

– Det gäller att våga ta steget och satsa på det du vill göra oavsett vilken bakgrund du har. Jag har inte hållit på mycket med konst tidigare, vilket gör att jag ofta känner mig rejält utmanad. Men jag har flera duktiga klasskompisar som är otroligt hjälpsamma, säger Sende Weki.

Sende Weki föddes 1980 i Stockholm där hon är uppvuxen, men hon har också bott i Trollhättan och Göteborg under ett antal år. Konst i olika former har alltid varit ett stort intresse men hon har främst varit en konsument av konst. Som barn och ungdom testade hon olika konstformer som tecknande, skrivande, teater och dans.  

Vad gjorde du innan du började på Animationsakademien?
– Den största delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med administration inom olika branscher, bland annat inom skola och domstol.

Hur kom det sig att du sökte Animation och experimentfilm?
– Jag har alltid vetat att jag har ett behov av att bejaka min kreativitet men ofta känt mig ifrågasatt av min omgivning när jag uttalat att det är något jag vill ägna mig åt. Sent i livet har jag kommit underfund med att det ju är jag som bestämmer över mitt liv, och att jag behöver följa det som känns rätt för mig.

– Först tänkte jag gå en mer grundläggande konstutbildning men sedan hittade jag Animation och experimentfilm och drogs till flera av uttrycken som animation innebär – berättande genom rörlig bild och ljud.

Vilken typ av animation jobbar du helst med?
–  Första terminen testar vi på analoga tekniker: handtecknad animation och stop motion. Det har varit väldigt intensivt men också lärorikt. Vi har just påbörjat ett dockfilmsprojekt, vilket är ett lite längre grupparbete och det ser jag verkligen fram emot. Att få arbeta i grupp, skapa storyn, bygga dockor och set från grunden tror jag blir väldigt roligt.

– De digitala teknikerna påbörjas nästa termin. Jag tycker att det kan vara ganska jobbigt att sätta mig in i nya program, men jag ser fram emot att lära mig de möjligheter som de digitala verktygen erbjuder.

Var hittar du din inspiration?
– Jag tycker att jag alltid kan hitta inspiration i mänskliga beteenden och relationer. Djur och natur, olika miljöer och andras verk är också mycket inspirerande!

Vad är det bästa med Animationsakademien?
– Att man får testa på så många olika animationstekniker. Skolan har kunniga lärare som är väl förankrade i branschen. Att skolan är liten gör att det blir naturligt att möta och prata med alla om man vill det.

Vad är det viktigaste du har lärt dig hittills på Animationsakademien?
– Att det bara är att ta sig an uppgifterna vi får även om de är främmande och jag inte känner mig trygg med dem. Jag är här för att lära och det innebär att jag sällan kommer att kunna skapa exakt det jag såg framför mig.

– Att ha roligt under lärprocessen! Animation är ofta en teaminsats. Man kan behöva andras hjälp och input för att lyckas med sina projekt. 

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag har idag ingen särskild plan förutom att lära mig animationshantverket. Jag vill i största möjliga utsträckning följa det som väcker intresse, glädje och mening hos mig. Var det sedan tar mig försöker jag hålla så öppet som möjligt.

Läs mer om Animation och experimentfilm