Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
A Chorus Line på Balettakademien Göteborg

Hur en av världens mest spelade musikaler kom till

"Det var en tid av lögner och låg moral. Alla ljög; presidenten och regeringen ljög. Jag ville göra en föreställning om människor som talade sanning - och det finns inga som är så ärliga som dansare som tillbringar sina liv framför en spegel i en dansstudio".

Ovanstående citat kommer från ACLs skapare Michael Bennett. 1974 rådde djup ekonomisk kris i USA. Det var också en tid av lögner, korruption och politiska skandaler, som t ex Watergateaffären och Vietnamkriget

Arbetssituationen på Broadway i början på 70-talet blev krisartad med i princip inga arbetstillfällen. 1974 hade knappt 40 nya musikaler och pjäser premiär, varav hälften inte överlevde ens 2 månader på Broadway, jämfört med ca 300 per år bara 10 år tidigare. 

"A Chorus Line" kom till ur en serie workshops samma år, där dansare på Broadway samlades och pratade om sina liv; uppväxt, familj, utbildning, karriär, kärlek, drömmar och misslyckanden. Deras äkta och autentiska berättelser blev grunden till  "A Chorus Line" .


Dignar av priser
Efter ett år av workshops och skapande av manus, musik och sångtexter, sponsrade av The New York Shakespear Festival, och provföreställningar Off-Broadway hade A Chorus Line premiär på Broadway 1975.
Den blev omedelbart en stor succé, prisad av både av publik och kritiker, som ansåg att en helt ny typ av musikal kommit till Broadway. Den spelades för utsålda hus i 15 år och lades ner 1990.
Det var den längst spelade i musikalen i USA, fram till 1997, och är idag den 5:e längst spelade musikalen på Broadway.
Den vann 9 Tony Awards, bla Bästa musikal, Bästa manus, Bästa musik, Bästa regi, Bästa koreografi.
ACL vann 1976 The Pulitzer Price for drama, ett pris som endast tilldelats en musikal 8 gånger.
Den tillhör fortfarande top 6 av de musikaler som spelas mest världen över.

 • 1979 kunde Oscarsteatern i Stockholm, efter hårda och komplicerade  förhandlingar, som tredje land i världen ha premiär på "A Chorus Line"  (ACL).
När Michael Bennetts, (ACLs skapare), assistent Baayork Lee,  var i  Stockholm och hade audition inför uppsättningen i Sverige,  tyckte hon att det var för få sökande som hade musikalisk förmåga  att  gestalta just det som en  musikalisk repertoar krävde. Uppsättningen blev startskottet för att en ny typ av musikal var  på väg; en musikal som krävde likvärdiga kunskaper i dans, sång och  skådespeleri.

  Starten var en audition till "A Chorus Line"

  1979 kunde Oscarsteatern i Stockholm, efter hårda och komplicerade förhandlingar, som tredje land i världen ha premiär på "A Chorus Line" (ACL). När Michael Bennetts, (ACLs skapare), assistent Baayork Lee, var i Stockholm och hade audition inför uppsättningen i Sverige, tyckte hon att det var för få sökande som hade musikalisk förmåga att gestalta just det som en musikalisk repertoar krävde. Uppsättningen blev startskottet för att en ny typ av musikal var på väg; en musikal som krävde likvärdiga kunskaper i dans, sång och skådespeleri.

 • "A Chorus Line" är en en världens mest spelade musikaler - och Balettakademien Göteborg fick unika rättigheter att sätta upp den till vårt 30-års jubileum 22 feb- 9 mars i år.

  A Chorus Line

  "A Chorus Line" är en en världens mest spelade musikaler - och Balettakademien Göteborg fick unika rättigheter att sätta upp den till vårt 30-års jubileum 22 feb- 9 mars i år.

Föreställningar

Toggle module