Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
SvA grund - svenska som andraspråk

SvA grund - svenska som andraspråk

Har du läst Sfi och vill fortsätta utveckla din svenska eller söka till vidare studier? Då ska du läsa SvA-grund. Kursen utvecklar ditt språk ytterligare så att du lättare kommer vidare till studier eller ut i arbetslivet. Du kan läsa både på plats och på distans.

Kursinformation

SvA-grund är svenska som andraspråk är på grundläggande nivå. Kursen består av fyra delkurser. Undervisningen sker måndag-torsdag samt självstudier på fredagar (vilket innebär att du får studera hemifrån). Efter varje avslutad delkurs ger vi betyg. När du börjar hos oss gör vi ett test för att placera dig på rätt delkurs.

Du väljer själv hur mycket du vill studera. Om du studerar på heltid innebär det undervisning måndag - torsdag och självstudie på fredagar (totalt 20 timmar i veckan). Om du inte kan studera varje dag och behöver mer stöd kan vi göra en studietaktsändring. Det innebär att du får längre tid på dig att klara kursen. Vi strävar efter att hitta den lösningen som passar just dig!

När kan du börja studera

Vi tar emot nya elever varje vecka. Så fort vi har fått in din ansökan från Helsingborgs kommun, kontaktar vi dig och bokar kursstart tillsammans med dig. Vi gör även en individuell studieplan tillsammans och planerar hur mycket du ska studera.

Du är alltid välkommen att besöka vår skola eller vara med på en lektion, innan du har bestämt dig.
Om du har några frågor, mejla oss: anna-lena.bergman@folkuniversitetet.se

Studiemedel/CSN

När du studerar på SvA - grund kan du söka studiemedel. Hur mycket pengar du får beror på hur mycket du studerar, hur många veckor samt om du har inkomst över fribeloppet. Du väljer själv om du endast vill ha studiebidrag eller även ta CSN-lån. Ansök om CSN-lån.

Vem kan ansöka?

Du behöver mobilt Bank-Id för att kunna söka till utbildningen. För att få ansöka till SvA-grund måste du ha klarat av Sfi. Undervisningen är kostnadsfri.

Kursinnehåll

• Delkurs 1: 100 poäng
• Delkurs 2: 200 poäng
• Delkurs 3: 200 poäng
• Delkurs 4: 200 poäng

Totalt 700 poäng.

Under utbildningen utvecklar du din språkförmåga genom att:

  • formulera dig och kommunicera i tal och skrift
  • välja och använda språkliga strategier
  • läsa och analysera skönlitteratur och sakprosa

Utöver Sfi

  • anpassa språket efter syfte, mottagare och sammanhang
  • urskilja strukturer och följa språkliga regler
  • söka information från olika källor och värdera innehållet

SvA - grund på distans

Om du inte har möjlighet att närvara på dagtid kanske du i stället vill läsa på distans. Distansstudier innebär att du studerar hemifrån. Du behöver en dator med Internetuppkoppling. Alla uppgifter skickas till dig, antingen via mejl eller att du kommer till skolan för att hämta uppgifter. Du får även jobba utifrån vår lärplattform Moodle.

Du kommer att ha möjlighet att träffa din lärare en gång i veckan för att få hjälp och information. Du bestämmer själv om du vill studera på heltid, 75 procent, 50 procent eller ännu lägre.

Kursinnehåll

Om du vill veta mer om kursinnehållet kan du läsa om det på Skolverkets hemsida.

Prata med studie- och yrkesvägledaren

Toggle module

Vill du prata mer om utbildningar och dina studier? Prata med studie- och yrkesvägledaren som finns i samtalsrummet på samma plan som Sfi:n. Tisdagar 8.30-16, torsdagar 8.30-12. Mejl: syv.fu@helsingborg.se.

Come to visit us here!

Toggle module

Folkuniversitetet, Gasverksgatan 15, Helsingborg

Prata med studie- och yrkesvägledaren

Toggle module

Vill du prata mer om utbildningar och dina studier? Prata med studie- och yrkesvägledaren som finns i samtalsrummet på samma plan som Sfi:n. Tisdagar 8.30-16, torsdagar 8.30-12. Mejl: syv.fu@helsingborg.se.

Vad är Sfi?

Toggle module

Sfi endast handlar inte bara om att lära sig svenska. Språket är naturligtvis en viktig del. Ett fungerande språk ger trygghet i besvärliga situationer och gör att vardagen flyter lättare, inte minst i kontakter med till exempel skola, sjukvård och myndigheter. Men en stor del av Sfi handlar också om att lära känna och förstå det svenska samhälls- och arbetslivet.

Det viktigaste målet med Sfi är att du, när du lämnar kursen, har sådana kunskaper i svenska språket att du aktivt kan delta i vardags-, samhälls- och arbetsliv.

Resan till Sverige

Toggle module