Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Arbetsgivaren: "Efterfrågan på teknikinformatörer är stor"

Arbetsgivaren: "Efterfrågan på teknikinformatörer är stor"

Behovet av duktiga teknikinformatörer är stort och kampen om talangerna knivskarp bland företagen. Har du ett brinnande teknikintresse och lätt för att uttrycka dig pedagogiskt ligger vägen öppen för många spännande jobb. Teknikbranschen växer i snabb takt och jobbmöjligheterna är många. Du behöver inte vara civilingenjör eller ha någon annan formell teknikutbildning.

Magnus Pårup jobbar till vardags med teknikinformation på teknikkonsultbolaget Ångpanneföreningen i Malmö. Men han sitter också i ledningsgruppen för Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildning av teknikinformatörer.
– Efterfrågan på teknikinformatörer är jättestort. Jag skulle kunna anställa en handfull själv, säger han.

Själv har Magnus lång erfarenhet av teknikinformation, bland annat från Ericsson.
 – Vad det kortfattat handlar om är att på ett enkelt sätt informera om en produkt så att användaren kan få ut dess fulla potential. Det kan handla om allt från rena produktinstruktioner till hur man installerar och servar exempelvis en maskin.

Är du rätt för utbildningen?

För att lyckas som teknikinformatör måste man ha ett grundläggande teknikintresse, men man behöver inte vara civilingenjör eller ha någon annan formell teknikutbildning.
– Samtidigt måste man ha en god förmåga att uttrycka sig i skrift, att man kan skriva korrekt och lättläst. Har man en logisk och pedagogisk ådra är det naturligtvis också ett plus, förklarar Magnus. Vad det många gånger handlar om är att på ett tydligt sätt kunna förklara komplicerade processer.

– Man måste också veta vem man skriver för så att informationen hamnar på rätt nivå. Ibland handlar det om instruktioner till vanliga konsumenter som man inte kan förvänta sig ha så stora förkunskaper eller ens är särskilt intresserade. Produkten ska bara fungera. Ibland riktar man sig till kvalificerade tekniker som snabbt kan sätta sig in i komplicerade förlopp.

Han fortsätter:
– Det är dessutom en klar fördel om man talar och skriver engelska flytande eftersom mycket av det material man arbetar med skrivs på engelska för att sedan översättas till andra språk.

– Som teknikinformatör arbetar man även mycket med bild och utvecklingen går i dag allt mer mot att man också gör små korta, pedagogiska filmer som visar det som ska förklaras.

Praktik under utbildningen

Utbildningen på Folkuniversitetet i Malmö är på två terminer med start nu i höst. Innehållet har tagits fram av en ledningsgrupp som till vardags arbetar med teknikinformation med representanter från bland annat Tetra Pak, Alfa Laval, Axis, Semcon och ÅF. Därför speglar utbildningen väl vad som krävs när man kommer ut på en arbetsplats, förklarar Magnus.

– Under utbildningen får man bland annat lära sig hur man samlar in information, inte minst genom att intervjua nyckelpersoner. Man får också lära sig hur man gör mer omfattande dokumentationer, men också att skapa illustrationer i datorn plus naturligtvis mycket mer, berättar Magnus Pårup.

I utbildningen ingår också två praktikperioder, totalt tio veckor.
 – Praktikperioderna är ett bra tillfälle att visa framfötterna. Efterfrågan på duktiga teknikinformatörer är som sagt stor och gör man bra ifrån sig under sin praktik är det många som har jobbet klart direkt efter färdig utbildning, avslutar Magnus.

Vill du ta klivet mot en ny yrkeskarriär?

 

Gör din LIA utomlands

Toggle module

Går du redan en yrkeshögskoleutbildning? Vill du göra din LIA-praktik i Europa? Ta kontakt med din utbildningshandläggare!