Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Du är här:
Skolans historia

Skolans historia

Einar Hansengymnasiet startades 2001 av Folkuniversitetet som har utbildat människor i 70 år. Folkuniversitetets vision är att främja det livslånga lärandet och ge människor ett rikare liv.

Folkuniversitetet startades 1942 mitt under brinnande krig av studenter vid Lunds universitetet. Deras vision var att föra ut kunskap utanför universitetet till folket. Detta gjordes genom studiecirklar som byggde på ett demokratiskt deltagande. Fortfarande idag har Folkuniversitetet en tydlig koppling till universitetet vilket gör att Einar Hansengymnasiet mer än andra gymnasieskolor har direkta vägar in i universitetsvärlden.

Einar Hansengymnasiet är en liten skola och vi vill bibehålla närheten mellan elev, lärare och övrig personal. Genom vårt lilla format säkerställer vi vårt fokus på elevens individuella utveckling.

Vem var Einar Hansen (1902-1994)?

Einar Hansengymnasiet

Einar Hansen var en framgångsrik företagsledare men också idealist, mecenat och visionär. Född i Danmark kom han i början av tjugotalet till Malmö. Böcker och båtar var stora intressen. Redan som tjugofemåring tog han initiativ till Svensk uppslagsbok, förverkligad med hjälp av lärare och studenter vid Lunds universitet. Einar Hansens affärsidé var enkel; goda böcker till billiga priser. Under åren 1936 till 1981 gav hans förlag Allhem ut inte mindre än 771 titlar. Einar Hansen grundade också rederiet AB Clipper som lät bygga flera fartyg på Kockums. Einar Hansen verkade under hela sitt liv som mecenat för kulturlivet i Öresundsregionen. Han grundade bl.a Einar Hansens forskningsfond, som stöder samarbete mellan Köpenhamns och Lunds universitet. Patriciervillan Fridhemsborg på Limhamnsvägen uppläts till dåvarande Musikkonservatoriumet, nuvarande Musikhögskolan i Malmö. 1982 kunde Einar Hansen realisera sin vision om Fridhemsborg som ett centrum för bok- och biblioteksforskning. 

Om vår skola

Toggle module

Välkommen på öppet hus!

Toggle module

Varmt välkommen på öppet hus på Regementsgatan 4 i Malmö! Du kan besöka oss den 13 november 2019, kl. 17-19, och den 14 januari 2020, kl. 17-18.30.

Följ oss!

Toggle module

Kunskap förändrar – hör Mark berätta

Toggle module