Sök Meny

Våga skriva dåligt, annars kan det aldrig bli bra!

Ann-Charlotte Ekensten skriver lättlästa böcker, och för henne är ett gediget arbete med språket ofrånkomligt. Idag är hon en etablerad författare inom barn- och ungdomslitteratur. Men när hon gick Skrivarakademins kurs Skriv för barn och unga år 2010 kändes vägen till författarskapet lång.

Relaterad information

– Under presentationsrundan på första lektionen fick vi frågan om varför vi var där. Kvinnan bredvid mig svarade att hon hade lämnat in flera manus till förlag och nu ville ha hjälp att komma vidare. Jag bara gapade och tänkte: "Skicka in till förlag? Så kan man väl inte bara göra?". Fem år senare har jag själv gett ut åtta böcker, och har ännu fler på gång.

Ann-Charlotte har gått flera skrivarkurser, ett par av dem på Skrivarakademin. Hon tycker att skrivövningar är bra för hennes arbete, eftersom de ofta triggar igång ett flöde.

– Ibland måste man bara komma loss och se vart processen leder. En del av det som kommer ut är kanske inte så bra. Men då kommer ju redigeringsarbetet!

Att jobba med textrespons är något Ann-Charlotte ser på med skräckblandad förtjusning. Det kan definitivt vara ett steg utanför komfortzonen att visa upp sina halvfärdiga texter. Men hon tycker också att det är helt avgörande för kvaliteten att försöka se sin egen text utifrån andras perspektiv.

– Jag börjar alltid skriva med hjärta och sinne. Sedan försöker jag ställa mig utanför, och titta på texten med andras ögon. Att ta och ge respons på skrivarkurser har lärt mig att inte vara så tå-öm. Och det behövs i mötet med lektörer och förlag.

Personer med lässvårigheter har ofta en kluven inställning till böcker. Många har kanske aldrig hittat vägen till positiva läsupplevelser. Genom sina lättlästa böcker bidrar Ann-Charlotte till att fler kan hitta en läsglädje. Och det är hon både stolt och glad över.

Under de dagar då hon arbetar med sitt författande sitter hon disciplinerat vid sin dator och skriver. Det är vid tangentbordet idéerna lättast kommer till henne. Sammanhängande skrivtid är ett måste, och det är inte alltid skrivprocessen är lustbetonad.

– Hårt arbete, tålamod och lite tur. Utan dessa tre skulle jag inte ha varit författare idag!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Författarnas skrivtips

"Lennart Hellsing sa en gång att det enda man behöver för att börja skriva är en penna ... och ett papper. Jag rekommenderar också att du läser mycket – av glädje, inte av plikt. Det är viktigt att du inte ger upp och att du inte tappar hoppet. Jobba på och ha roligt!"
– Viveca Lärn

Läs alla författartips