Sök Meny

Ju ärligare jag är i en låttext, desto mer känner folk igen sig.

För sångerskan och låtskrivaren Jenny Almsenius är låttexten lika viktig som musiken. Kombinationen av bra riff och träffande ord är nödvändig tycker hon. Men hon känner att låttexter inte alltid får det erkännande de förtjänar.

Relaterad information

– Att skriva låttexter uppfattas av många som okomplicerat, men i själva verket är det skitsvårt. En riktigt bra låttext måste få vara enkel, till och med naiv. På bara några rader ska du fånga in så mycket. Jag tänker ibland att det skulle vara lättare att skriva en skönlitterär roman. Då är inte formen lika bindande.

Jenny Almsenius gick Skrivarakademins kurs Skriv kreativt för kursledaren Sofie Jansson 2009. Men skrivandet har hon haft med sig genom hela livet. Dagböcker, dikter och noveller trängs i lådorna där hemma och ofta hittar hon stoff till sina låttexter i detta material. Skrivövningar är en del av hennes vardag.

– Ofta skriver jag tre sidor text redan på morgonen. Övningen kallas "morning pages" och för mig blir det som terapi. Genom att sätta ord på tankarna stillas de.

Jenny tycker att skrivuppgifter och skrivövningar gynnar kreativiteten. Hon upplever att de begränsningarna som sätts upp i en skrivövning stimulerar en språklig lekfullhet och ger ett större flöde. Och att arbeta med skrivande i grupp kan ge mycket mer än att sitta med pennan på egen kammare.

– På skrivarkursen fick jag tillbaka den känsla för skrivande som jag hade då jag var yngre, som något roligt och kravlöst. Skrivövningarna frigör ofta enkelheten. Dessutom var vi kursdeltagare bra på att backa upp och heja på varandra.

För ett tag sedan kände sig Jenny hämmad i sitt textskrivande och upplevde känslan av skrivkramp. Men en skrivövning lyckades ge henne inspirationen tillbaka.

– Jag bad några vänner att skicka mig en mening per dag. Sedan hade jag dagen på mig att skriva en låttext baserad på denna mening. En av meningarna jag fick lyder "det är farligt att prata". Den låten finns faktiskt med på min nästa platta!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Författarnas skrivtips

"Lennart Hellsing sa en gång att det enda man behöver för att börja skriva är en penna ... och ett papper. Jag rekommenderar också att du läser mycket – av glädje, inte av plikt. Det är viktigt att du inte ger upp och att du inte tappar hoppet. Jobba på och ha roligt!"
– Viveca Lärn

Läs alla författartips