Sök Meny
Författartips

Författartips

Viveca Lärn:

"Lennart Hellsing sa en gång att det enda man behöver för att börja skriva är en penna ... och ett papper. Jag rekommenderar också att du läser mycket – av glädje, inte av plikt. Det är viktigt att du inte ger upp och att du inte tappar hoppet. Jobba på och ha roligt!"

Kristian Lundberg:

"Den som vill lära sig skriva måste börja med att skriva och läsa. Varje dag. Skrivandet är som en muskel. Den behöver användas. Om du tränar din kropp så vet du att resultatet blir bristande om du sätter dig intill träningsmaskinerna och tänker på att du borde träna. Likaså med att skriva. Ingenting sker om du inte skriver. Skriv. Skriv om. Misslyckas. Lyckas. Genom smärtväggen, förbi mjölksyran."

Sara Kadefors:

"Först och främst, sätt dig ner och skriv även om du inte ha någon inspiration. Om du inte vet vad du ska skriva om så sitt inte och försök värka fram något i evigheter, ta tag i något du funderat/varit med om på sistone. Skriv om saker som ligger nära dig själv. Tänk inte på hur det SKA vara och försök inte härma någon annan. Våga visa texten för någon och öva på att ta emot kritik. En text kan alltid bli bättre, var beredd på att skriva om flera gånger."

Aino Trosell:

"Det är viktigt att du har något på hjärtat, en bra berättelse. Börja med att rannsaka dig själv. Vad är det originella med mig och min historia? Sedan gäller det att jobba på, timme ut och timme in. Inspiration är för amatörer – att vara författare är ett kontorsråttejobb. Ett annat tips är att läsa bra litteratur. Skaffa dig goda förebilder och känn berättarglädjen i andras texter.

Jessica Schiefauer:

"En jätteviktig sak är att du skriver det du vill – inte vad du tror att andra vill läsa. Sätt dig ner och leta, pröva, anteckna och fundera. Se också till att skapa plats för skrivandet. Lämna en vit fläck i livet där det kan få breda ut sig."

Sven Westerberg:

”Mitt tips till dig som vill börja skriva är att inte fundera så mycket på hur du ska göra – utan göra det istället. Skriv, skriv, skriv!”

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila