Guided Food Walk – provsmakning, stadsvandring och mingel

Senast ändrad

I samarbete med Folkuniversitetet arrangerar Patrik Hertelendy Guided Food Walks – matvandringar för den som vill testa ny mat och dryck och samtidigt lära sig mer om Jönköping. Konceptet har lockat många sedan starten 2017 och än så länge finns det inga planer på att sluta. ”Vi kör året runt, i alla väder, hungriga som mätta”, säger Patrik.

Patrik Hertelendy

Patrik Hertelendy har ett förflutet som kock men var aldrig särskilt förtjust i att laga mat. Han sadlade därför om och började arbeta som kommunal tjänsteman. När han var i 40-årsåldern sade han upp sig från arbetet på kommunen för att istället satsa på att göra sådant han tyckte var roligt. Dessa två vändpunkter i hans liv ledde så småningom till det som senare blev Guided Food Walk.

Var fick du idén till Guided Food Walk ifrån?
– Allt började våren 2017 med att ett företag i Jönköping som precis blivit uppköpt av en stor internationell koncern skulle få besök av sina nya ägare. Det lokala företaget tyckte att det kändes jobbigt att behöva agera värdar och guider i sin egen stad, så de bad mig om hjälp. Jag satte då samman ett koncept och blev ciceronen för kvällen. De rekommenderade sedan detta till ett annat företag som i sin tur rekommenderade nästa, och på den vägen var det!

Berätta lite om hur en matvandring går till!
– Matvandringarna pågår under cirka 3 timmar och tar deltagarna till 3-4 olika restauranger och 1-2 ”speciella platser”. Innan vandringen sätter igång vet gästerna inget om vart vi ska, de har bara fått mötesplatsen. Inte heller köken vet vart vi har varit innan eller vart vi ska efter att vi besökt just deras restaurang. Den enda som vet något är guiden!

 – Varje kväll gör vi nya turer med nya restauranger och pitstops. Det betyder att om man som gäst till exempel skulle vara med på en tur på fredagen och tycka om den så kan man utan problem följa med på lördagens tur också. Det kommer att vara nya smaker, nya anekdoter och nya upplevelser.

Hur stora brukar grupperna vara?
– Numera begränsar vi oss till runt 25 deltagare per gång eftersom vi märkt att gästerna är mer nyfikna och hellre lär känna varandra när gruppen är lite mindre. Däremot när det gäller slutna grupper som är abonnerade, ofta företag, så tar vi hur många som helst. Rekordet just nu är 78 personer och där har vi inte märkt av grupperingar – tvärt om! Alla passar verkligen på att mingla och lära känna varandra.

Hur ser samarbetet ut mellan Guided Food Walk och Folkuniversitetet?
– Saken är den att gästerna tror sig komma för maten men det de i själva verket får är en upplevelse. Vandringarna handlar nämligen inte bara om mat. Under vandringen besöker vi också en plats, en person eller så presenteras något oväntat, ofta kulturellt betonat. Här fann vi, Folkuniversitetet och Guided Food Walk, ett gemensamt intresse i att just synliggöra och presentera Jönköping på ett nytt sätt.

Vad betyder samarbetet för dig som jobbar med Guided Food Walk?
– Samarbete är själva ledordet, grundbulten och syftet i vårt koncept. Att visa och dela med sig av mat, stolthet, historia, utveckling och upplevelse med en organisation som ställer sig bakom detta är väldigt värmande.

Varför ska man gå en matvandring?
– För att vara med om något som någon annan bestämt åt en. Den som alltid beställer ungefär samma sak på restaurang är kanske den som kommer bli mest salig, men även de som är lite mer vågade och öppna för nya intryck brukar tilltalas av konceptet. Så kort och gott ska man gå för att berika sig själv och glädjas ihop med andra!