Sök Meny
Foto: Mathias Kilman

Han lär ut hemligheterna bakom en bra bild

Vad är det egentligen som gör en bild bra? På Mathias Kilmans fotokurser ligger fokus just på detta – att lära sig hur en bra bild är uppbyggd, vad man ska tänka på innan man tar en bild, och hur man kan optimera och laborera i redigeringsfasen. Mathias uppmuntrar alltid sina deltagare att prova sig fram och att våga ta ut svängarna för att utvecklas i sitt skapande.

I början av sin karriär fotograferade Mathias Kilman enbart landskap, och han tycker fortfarande att det känns lika avslappnande, nästan meditativt. – Känslan att befinna sig i naturen, helt uppslukad av sökandet efter det perfekta ljuset, och kompositionen som berättar en historia eller förmedlar en känsla som griper tag i betraktaren, berättar Mathias. Numera blandar han landskapsfoton med att fotografera bröllop, sport och allt med människor i fokus.

Vad är det bästa med ditt jobb på Folkuniversitetet?
- Att träffa och lära känna alla nyfikna elever i olika åldrar. Det är roligt att se deras framsteg och glädje att lära sig. Samtidigt är det utmanade för mig och även jag får lära mig nya saker.

Varför ska man gå en kurs i foto för dig?
- Man ska gå en kurs för mig för att lära sig sin kamera, vad man ska tänka på innan man tar en bild och hur man kan utveckla sig. Vi pratar mycket om vad det är som gör en bild bra och hur den är uppbyggd. Vi har kul och är mycket ute och tar bilder. Jag blandar teori och praktik eftersom det är lättare att lära sig av att praktiskt utföra de moment som man tidigare har pratat om.

Vad är det viktigaste att tänka på när man redigerar?
- Att våga att testa att dra alla reglage till 100 % för att se vad som händer. Att göra många lokala justeringar istället för att ändra på hela bilden i en rörelse.

Har du någon fotograf som du inspireras av?
- Adam Gibbs, naturfotograf från Canada som är otroligt duktig på att se ljus och arbeta med naturligt ljus. Joe McNally, porträttfotograf från USA som är helt fantastisk på ljussättning. Erik Almås, livsstilsfotograf från Sverige och många, många fler.

Vilken genre tycker du är mest utmanande att fotografera?
- Barn, speciellt yngre barn, eftersom de kan vara på lite dåligt humör ibland och inte alltid vill vara med på bild. Gatuporträtt kan vara lite nervöst, när man ska ta kontakt med främlingar och fråga om man får ta en bild på dem.

Vilket är ditt motto i livet?
- Passa på att njuta och glöm inte ta en bild ibland.

Om Mathias Kilman
Mathias  är bosatt i Motala med sin fru och deras två barn. Han började med foto för fem år sedan och tycker fortfarande att det kan vara utmanade och spännande. Han söker ständigt nya äventyr och projekt att dokumentera med kameran.

Besök gärna Kilmanfoto.se

Foto: Matias Kilman

 

 

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Senioruniversitetet i Motala

Senioruniversitetets aktuella program