Om normer och hur de påverkar oss

Gunnar Rönnqvist har länge känt att han vill göra något för att förändra destruktiva mansnormer. Tillsammans med sin lokalavdelning MÄN har de hittat sätt att bidra till förändringen.


Vintern 2016 råkade många kvinnor ut för överfall i Östersund.Folkuniversitetet uppmärksammade detta och bjöd in Svante Tidholm från Fatta Man för föreläsning och panelsamtal. I publiken satt Gunnar Rönnqvist och det blev uppstarten för ett folkbildningsengagemang om destruktiva mansnormer.

Gunnar Rönnqvist gick till Folkuniversitetet och ville ha hjälp med att starta en studiecirkel för män att kunna diskutera och dela livserfarenheter. Fler studiecirklar följde tills han kom i kontakt representanter från riksorganisationen MÄN. Gunnar Rönnqvist fick frågan om han och hans nätverk kunde starta en lokalförening i Östersund. Sagt och gjort, under sommaren 2018 hade en lokalförening av MÄN startats med stöd från Folkuniversitetet. Tillsammans har Gunnar och MÄN hållit i föreläsningar och workshops för bland andra länsstyrelsen, Jämtlands gymnasium, Åre kommun och Östersunds kommun.

Vill du fördjupa dig i ett ämne tillsammans med andra människor, utvecklas och förändra samhället? Starta en studiecirkel idag.