Intensiva svenskkurser ledde till läkarjobb i Sverige

Österrikaren Julius Mätzler kom till Sverige i maj 2023. Efter mindre än ett år i Stockholm talar han en närmast felfri svenska och arbetar som läkare på Karolinska sjukhuset.

Det är lätt att intervjua Julius Mätzler. Trots en slamrig miljö på kaféet i Stockholm uppfattar han alla frågor direkt och svarar distinkt på en svenska som han tillägnat sig på kort tid.

– Jag flyttade till Sverige på en lördag och på måndagen började jag min första kurs, berättar han.

Sedan i fjol har Julius gått ett tiotal språkkurser i Folkuniversitetets regi med intensiva studier från 9 till 16 varje dag, i regi av kunniga lärare. Samtidigt har han tränat upp yrkesvokabulären, medicinsk svenska, via onlinekurser på nätet.

Hur svårt var det att lära sig svenska?
– Det hjälper att jag har tyskan, verkligen. Så många ord liknar varandra. Ordförrådet är lättare för mig att öva upp än vad det är för någon från Spanien eller Frankrike. Men det fanns utmaningar för mig också, uttalen är väldigt annorlunda än på tyska.

32-årige Julius Mätzlers läkarbana är en resa norrut. Han var ST-läkare i Österrike när coronakaoset bröt ut 2020. När pandemin lättade 2022 flyttade han till Amsterdam och skrev en masteruppsats i internationell hälsa. 
 

Samtidigt fullföljde hans österrikiska flickvän en doktorsavhandling i mikrobiologi i London. 

– Det var jobbigt att ha ett förhållande på långdistans. När vi båda var klara bestämde vi oss för att börja i ett nytt land tillsammans. 

Valet föll på Sverige, där flickvännen (numera sambon) hade studerat under ett halvår. Julius var då på besök flera gånger.  

– Vi gillar Sverige, och för mig som läkare är arbetsvillkoren bättre. Det är mindre hierarkiskt här, alla kan tala med varandra; sköterskor, läkare och chefer. Det uppskattar jag. 

Just nu arbetar Julius på Karolinska sjukhuset med en studie över långcovid- och postcovidpatienter, ett projekt som avslutas i höst. Planen är att fullfölja ST-tjänsten efter detta. AT-tjänsten gjorde han i Österrike. 

– Jag vill ut i verksamheten och jobba på ett sjukhus bland patienter. 

Vad visste du om Sverige innan du hade varit här? 

– Abba, säger han skämtsamt, Ja, som alla barn i Österrike och Tyskland hade jag också växt upp med Astrid Lindgrens böcker. 

FAKTA/ AT och ST
AT (allmäntjänstgöring) kompletterar grundutbildningen på 5,5 år med de praktiska erfarenheter som krävs för läkarlegitimation. Efter fullgjord AT kan man söka ST-tjänst (specialiseringstjänstgöring), vilket är ett steg till att bli specialistläkare.