De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening bildades 1903 för att bevara traktens kulturhistoria med fokus på det textila arvet. Byggnader och föremål har samlats sedan dess och 1914 öppnade Borås Museum i Ramnaparken som donerades av apotekaren Hjalmar Lind.
Borås Stad tog över museidriften 1984, men De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening fortsätter oförtrutet att sprida kunskap om bygden. Många av aktiviteterna utgår från den gamla gästgivargården och caféet där föreningens ordförande Iréne Arvidsson tar emot.
– Här har vi berättarkvällar om allt från biodling till jämställdhetsfrågor och hantverk. Nyligen bjöd vi in afrikanska kvinnor och jämförde hantverkstraditioner. Skillnaderna visade sig vara ganska små, berättar hon.
Populära sommarsöndagar
På somrarna arrangerar De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening fyra populära sommarsöndagar med allsång, uppträdanden och dans för hela familjen. Variation är ett nyckelord.
– I somras hade vi både vissångare och afrikansk musik. Tidigare har vi haft albansk folkdans. Det är viktigt för oss att ta in influenser från andra kulturhistoriska riktningar som finns i samhället och som blandas med och berikar vårt eget kulturarv, säger Iréne Arvidsson.
Samarbete utvecklar verksamheten
Föreningen samarbetar sedan tre år med Folkuniversitetet, något Iréne Arvidsson beskriver som ett ”win-win”-koncept som ger ett ekonomiskt tillskott och utvecklar verksamheten.
– Mycket av vårt arbete sker i studiecirklar och vi samarbetar med Folkuniversitetet kring olika föreläsningar. I nuläget finns det planer på yogakurser i Ramnaparken och på att ersätta berättarkvällarna med tematiska studiecirklar.
Till alla boråsare, unga som gamla, som vill veta mer om De Sju Häradernas Kulturhistoriska Föreningen eller bara ta en kopp kaffe i en vacker historisk miljö har Iréne Arvidsson ett tips.
– Kom upp till caféet och prata med mig!