Maria Bodin
Kursledare
– Jag vill väcka nyfikenhet och upptäckarglädje runt havets ätbara växter och djur.
Jag älskar havet på så många sätt, dels genom att bara vara vid havet, det ger mig lugn och ro, dels på havet genom att paddla och upptäcka fina platser men kanske allra mest
i havet och upptäcka alla fantastiska organismer och dess livsmiljöer.
Under senare år har jag jobbat med mat från havet. I Sverige äter vi ganska lite sjömat om man jämför med andra delar världen såsom i Asien. Mycket kan förklaras genom kultur och traditioner runt mat från havet. Vi äter mest filé från fisk och olika typer av skaldjur vid festligare tillfällen. Men det finns så mycket mer. Vi måste bli bättre att äta fler arter och äta lägre ner i näringspyramiden och äta hela fisken. Vi måste bli bättre på att upptäcka och utnyttja havets resurser på ett hållbart sätt.
Jag är utbildad marinbiolog och har under många år jobbat på Stockholm och Göteborgs universitet i olika projekt. Det har varit många spännande projekt med varierande arbetsuppgifter såsom att analysera tumlartänder, kartera sjögräs till sommarkurser i marinbiologi för barn och båtexkursioner på forskningsfartyget Nereus. Jag har även jobbat som föreståndare för naturum Kosterhavet, ett besökscenter i Kosterhavets nationalpark.
Just nu jobbar jag med att ta fram ett koncept runt småskalig odling i havet – att ha en marin kolonilott. Vi har precis etablerat en stadsnära havsodling (kolonilott) i Frihamnen i Göteborg. Den ska användas till dels att testa vilka grödor vi kan odla men och som en plattform att mötas runt för att diskutera framtidens mat.