Saknar du formell behörighet?
Om du inte uppfyller kriterierna för utbildningen men har annan erfarenhet som kan ha gett dig motsvarande kunskaper (t ex att ha lång yrkeserfarenhet i relevanta yrken eller gått en längre yrkesutbildning) kan du bli antagen på reell kompetens. Du behöver i så fall
- Ta del av informationen om behörighetskraven. Du måste veta och ange vilket/vilka formella behörighetskrav du inte uppfyller. *
- Skriv ett CV och en motivering till hur du erhållit och utvecklat de kunskaper som du saknar formell behörighet för. Motivera hur du anser att din reella kompetens ger dig förutsättningar att klara den utbildning du söker. Det är dina faktiska kunskaper, din reella kompetens, som ska stå i fokus, inte hur motiverad du är att läsa utbildningen ifråga eller varför. Exempel: om du saknar behörighet i SV 2, förklara vilka motsvarande kunskaper du förvärvat och hur, i din motivering. Titta på kursplanen för svenska som andraspråk 2 och studera målen för kursen. Det är dessa lärandemål som dina kunskaper bedöms i förhållande till. Du hittar gymnasieskolans kursplaner på Skolverkets hemsida.
- Styrk dina uppgifter så långt som möjligt med kopior av intyg, betyg, arbetsgivarintyg, arbetsintyg, licenser, certifikat eller liknande. Tillsammans utgör dina dokument ett underlag för vår bedömning av din reella kompetens. Det är ditt ansvar att se till att ansökan är så komplett som möjligt.
- Maila din motivation och tillhörande underlag senast sista ansökningsdag till tolkutbildning@folkuniversitetet.se. Vi går sedan igenom din ansökan och återkommer med besked eller önskemål om komplettering.
Gör gärna Folkuniversitetets språktest om du inte har svenska som modersmål. Det är ett självskattningstest som ger dig en bild av vilken nivå ditt språk ligger på. Du bör klara minst nivå C1 på testet för att klara antagningsprovet.