Hej Snezana, vem är du?
─ Jag är företagsekonom och redovisningskonsult med utbildning både från mitt hemland Serbien och från Sverige. I Sverige har jag läst ekonomi vid Linköpings universitet och senast en yrkesutbildning till redovisningskonsult vid Företagsekonomiska Institutet. Min yrkeserfarenhet är relativt bred och jag har jobbat inom olika branscher.
─ Min fritid spenderar jag gärna med min familj och mina vänner. Jag är gift, har ett barn och en liten hund. Jag gillar att spela tennis, åka skidor, gå på yoga eller bara promenera och så läser jag mycket, allt i från dagstidningar till skönlitteratur och faktaböcker.
Vad gör du på Folkuniversitetet i Södertälje?
─ Jag undervisar på kursen ’Diplomerad redovisningsekonom.
Vad är roligast med att jobba på Folkuniversitetet?
─ Att träffa människor med olika bakgrund, både vad gäller utbildning och kultur. Men det roligaste är samtidigt den svåraste delen i mitt arbete som kursledare – att anpassa kurserna till deltagarnas olika kunskapsnivåer och förutsättningar. Det kan hända att jag på en och samma kurs har både nybörjare och de som har en viss erfarenhet på området.
─ Jag uppskattar också att jag kan påverka kursutbudet genom att skapa nya kurser. Jag tar gärna initiativ i mitt jobb, särskilt om det leder till bättre kvalitet.
─ Sist men inte minst – det mest tillfredsställande är när tidigare deltagare hör av sig om att de har fått jobb inom redovisning! Då känner jag mig nöjd.
Vad gör du vid sidan av din undervisning på Folkuniversitetet?
─ De senaste åren har jag jobbat som redovisningskonsult, och jag håller på med precis samma saker som mina deltagare läser på kursen ’Diplomerad redovisningsekonom’.
Varför ska man gå kursen Diplomerad redovisningsekonom?
─ ’Diplomerad redovisningsekonom’ ger en helhet inom redovisningsflödet - allt från löpande bokföring, bokslut, årsredovisning, lite beskattning och deklaration till en avslutning inom affärsjuridik. Det är en intensiv kurs, och mina deltagare brukar även få läxor för att de ska kunna öva mer och följa undervisningen. Jag brukar också dela ut material om aktuella förändringar inom redovisning och visa var de kan hitta relevant information även efter kursens slut.
─ En viktig del av kursen är att deltagarna får möjlighet att knyta kontakter med varandra. Det kan handla om kontakter som leder till praktik, jobb eller något annat. Förra året hade jag en deltagare på kursen ’Diplomerad redovisningsekonom’ som varit i Sverige i ett år. Hans insatser i svenska och ekonomi var imponerade. Han fick hjälp med referenser till jobbsökning från mig, och av deltagarna fick han hjälp att skaffa ett nytt boende!
Vad är den största utmaningen för en redovisningsekonom idag anser du?
─ Att hålla sig uppdaterad om förändringar på området, att kunna tolka och presentera data från bokföringen samt att ha en rådgivande roll för att möta kraven på arbetsmarknaden.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
─ Det finns goda förutsättningar för redovisningsekonomer på arbetsmarknaden. En redovisningsekonom kan jobba inom både privat och offentliga sektor, på en redovisningsbyrå eller som ekonom i ett eget företag.