-
Från erfarenhet till expertis
Senast ändrad Möt Adnan Ćerić, en passionerad grafisk designer som arbetar på Haninge kommuns tryckeri. Våren 2024 gick han deltidsutbildningen Diplomerad Grafisk designer för att förfina och utveckla sina kunskaper inom design. Läs vidare för att ta del av hans insikter och erfarenheter!
-
Från inspiration till praktik – utforska AI inom skrivande med Katarina Strömberg
Senast ändrad AI – en superkraft för dig som skriver. Det är en av vårens kursnyheter inom kommunikation. Den riktar sig till alla som skriver – privat eller på jobbet – och som är nyfikna på hur AI kan hjälpa till med till exempel research, återkoppling på texter, struktur och idégenerering.
-
Intervju med Hedda Jansson
Senast ändrad Varje år arrangerar Folkuniversitetet hundratals forskningsföreläsningar om allt från hållbarhet till filosofi. Hedda Janssons föreläsningar om Ellen Key och hennes livsåskådning är alltid välbesökta.
-
Skogsbad och samtal under trädkronorna
Senast ändrad Karin Bergquist, skådespelare och passionerad ekofilosof, leder vårens kursnyhet "Skogsbad med existentiella samtal – ekofilosofi" på Folkuniversitetet. Med en unik kombination av filosofi och natur, guidar hon deltagarna genom djupa samtal och skogsbad för att skapa en fördjupad kontakt med naturen och en ökad känsla av samhörighet.
-
Lycka – inte så viktigt som många tror
Senast ändrad Även om forskningen pekar på att vi blivit lyckligare över tid – och idag är lyckligare än någonsin – så behöver vi inte nödvändigtvis vara lyckliga för att leva ett gott liv. Det menar Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, som under våren föreläser om lyckans natur på Folkuniversitetet.
-
Helena Elfgren – att hitta sitt eget uttryck i konstens värld
Senast ändrad När skapandet blir en passion hos kursdeltagaren, då känner konstnären Helena Elfgren att hon har lyckats som lärare. I vår undervisar Helena på Folkuniversitetets kurser i konst och grafik.
-
Klimatet – Ursäkterna vi använder för att slippa ändra våra vanor
Senast ändrad Många av oss vill leva ett mer hållbart liv, men tycker att det är svårt och ganska jobbigt. Och ibland gör vi val som vi vet är dåliga för klimatet. Nina Wormbs, civilingenjör och professor i teknikhistoria vid KTH berättar i sin föreläsning ”Ursäkta mig!” om de argument vi använder för att kunna rättfärdiga våra ”dåliga” beteenden. Vilken är den vanligaste ursäkten och vad kan vi göra för att det ska bli enklare att göra rätt?
-
Intervju med Karol Zarbock
Senast ändrad Vi passade på att ställa några frågor till Karol Zarbock, keramiker och konstnär, som leder kurser både i Stockholm, i Solna och i våra nyöppnade lokaler i Gustavsberg.
-
Hoten mot demokratin – och ljusglimtarna
Senast ändrad Vad innebär det egentligen att folket har makten i en demokrati? Och vad krävs för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle? Även om antalet demokratier minskar i världen, så finns det exempel på positiv utveckling. Det menar Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. I sin föreläsning Folket mot demokratin diskuterar han olika aspekter av vår tids demokrati.
-
Intervju med Sofia Andrén
Senast ändrad När allt fler shoppar på nätet ställs det högre krav på en konceptdesigner, att skapa attraktiva upplevelser som motiverar kunderna att besöka de fysiska butikerna. Sofia Andrén, expert på området, tipsar om hur man kan få till en lyckad butiksupplevelse. Sofia är både konceptdesigner, inredare och stylist – och dessutom huvudlärare för deltidsutbildningen Diplomerad Konceptdesigner.
Röster från Folkuniversitetet Stockholm
Här samlar vi intervjuer med lärare, kursdeltagare och samarbetspartners.