-
Helena Elfgren – att hitta sitt eget uttryck i konstens värld
Senast ändrad När skapandet blir en passion hos kursdeltagaren, då känner konstnären Helena Elfgren att hon har lyckats som lärare. I vår undervisar Helena på Folkuniversitetets kurser i konst och grafik i våra lokaler i Jakobsberg.
-
Klimatet – Ursäkterna vi använder för att slippa ändra våra vanor
Senast ändrad Många av oss vill leva ett mer hållbart liv, men tycker att det är svårt och ganska jobbigt. Och ibland gör vi val som vi vet är dåliga för klimatet. Nina Wormbs, civilingenjör och professor i teknikhistoria vid KTH berättar i sin föreläsning ”Ursäkta mig!” om de argument vi använder för att kunna rättfärdiga våra ”dåliga” beteenden. Vilken är den vanligaste ursäkten och vad kan vi göra för att det ska bli enklare att göra rätt?
-
Intervju med Karol Zarbock
Senast ändrad Vi passade på att ställa några frågor till Karol Zarbock, keramiker och konstnär, som leder kurser både i Stockholm, i Solna och i våra nyöppnade lokaler i Gustavsberg.
-
Hoten mot demokratin – och ljusglimtarna
Senast ändrad Vad innebär det egentligen att folket har makten i en demokrati? Och vad krävs för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle? Även om antalet demokratier minskar i världen, så finns det exempel på positiv utveckling. Det menar Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. I sin föreläsning Folket mot demokratin diskuterar han olika aspekter av vår tids demokrati.
-
Intervju med Sofia Andrén
Senast ändrad När allt fler shoppar på nätet ställs det högre krav på en konceptdesigner, att skapa attraktiva upplevelser som motiverar kunderna att besöka de fysiska butikerna. Sofia Andrén, expert på området, tipsar om hur man kan få till en lyckad butiksupplevelse. Sofia är både konceptdesigner, inredare och stylist – och dessutom huvudlärare för deltidsutbildningen Diplomerad Konceptdesigner.
-
”När städerna växer måste klimatriskerna tas med i planeringen”
Senast ändrad Trots den globala uppvärmningens påverkan på Sveriges klimat, vattenresurser och samhällsplanering finns många exempel på positiv utveckling. Till exempel byggandet av nya Slussen i Stockholm. Sten Bergström, klimat- och vattenexpert och tidigare forskningschef på SMHI, menar dock att vi måste tänka mer långsiktigt och jobba mer med klimatanpassningsåtgärder för att stävja den negativa utvecklingen.
-
Att kurstillfällena var på kvällstid var ett stort plus
Senast ändrad Jenny Larsson-Selenius ville vässa sina kunskaper i rollen som rekryterare och valde att gå deltidsutbildningen Diplomerad Rekryterare på Folkuniversitetet.
-
Intervju med Müesser Mölgård
Senast ändrad För ett år sedan gick Müesser Mölgård en deltidsutbildning inom inköp på Folkuniversitetet i Stockholm. Som diplomerad Inköpare hoppas hon nu kunna använda sina kunskaper på sitt nästa jobb. Privat har hon redan haft stor nytta av det hon lärde sig under utbildningen.
-
Bättre hälsa genom existentiella samtal
Senast ändrad Vem är jag, vad vill jag, och vad är det att vara människa? Intresset för livsfrågor och existentiell hälsa ökar, och behovet av existentiella samtal är stort på många håll i samhället. I höst startar Folkuniversitetet därför en ny deltidsutbildning till existentiell samtalsledare, som leds av Ann Lagerström, existentiell samtalsledare och författare. Här berättar hon om utbildningen och hur samtal om livet kan ge oss en bättre hälsa.
-
Yang Zhao om hur det är att lära sig kinesiska
Senast ändrad Möt Yang Zhao, dataanalytiker och språklärare från Peking, som undervisar i kinesiska hos oss på Folkuniversitetet. Hon började lära ut mandarin som andraspråk för 16 år sedan och vill aldrig sluta undervisa.
Röster från Folkuniversitetet Stockholm
Här samlar vi intervjuer med lärare, kursdeltagare och samarbetspartners.