Kursen i svenska som främmande språk blev startskottet för debutbok på svenska!

Senast ändrad

För nio år sedan kom den amerikanska författaren Florence Wetzel till Stockholm för att göra research inför sin roman. Hon förälskade sig i Sverige och bestämde sig för att börja läsa svenska. I januari 2014 gick hon sin första kurs i svenska som främmande språk på Folkuniversitetet. Nu ger hon ut sin första bok skriven på svenska: Annikas förråd: En ondskefull novellsamling.

– Jag tycker att svenska är ett otroligt vackert språk. Och eftersom jag gillar att skriva har jag, ända sedan min första kurs på Folkuniversitetet, drömt om att en vacker dag skriva en bok på svenska. Nu har den dagen äntligen kommit! säger Florence Wetzel.

Vad har du för relation till Sverige?
– Min första resa till Sverige var i januari 2013. Då kom jag hit för att göra research inför min deckare The Grand Man, som handlar om Palmemordet och författaren Stieg Larssons försvunna fjärde bok. Sedan dess har jag besökt Sverige ett par gånger om året.

– Redan första gången jag satte min fot i Sverige kände jag mig som hemma. Kanske för att Stockholm är en så charmig stad och att livet här är lite lugnare än andra platser jag har bott på.

Hur kommer det sig att du började läsa svenska?
– Under mina två första resor till Sverige var jag helt upptagen med min research. Men när researchen var klar insåg jag att jag hade blivit förälskad i Sverige och att jag ville fortsätta åka hit. Jag tänkte: ”Men vad ska jag syssla med?” Svaret kom som en blixt från en klar himmel: ”Plugga svenska såklart!” Jag googlade runt lite och hittade då Folkuniversitets språkkurser. År 2014 gick jag min första kurs i svenska, en nybörjarkurs på A1-nivå.

Nu ska du ge ut en novellsamling på svenska – berätta!
– Boken heter Annikas förråd: En ondskefull novellsamling. Det består av tretton skräcknoveller, som nästan alla utspelar sig i Sverige. Jag ger ut boken med BoD–Sverige (Books on Demand), det vill säga självpublicering. Jag har även översatt boken till engelska; Annika’s Storage Space: Thirteen Sinister Stories.

Du bor ju inte i Sverige; hur underhåller du din svenska?
– Ett tips jag fick av mina lärare var att se till att ha kontakt med svenska språket varje dag på fyra sätt: prata, lyssna, läsa och skriva. Det gör jag dagligen. Dessutom går jag på kurs när jag är i Sverige, och när jag inte är i Sverige tar jag hjälp av en privatlärare online då och då.

Vad är roligast med att läsa svenska på Folkuniversitetet?
– Det är alltid spännande när en kurs startar och alla säger var de kommer ifrån och varför de är i Sverige. Jag har träffat människor från hela världen under mina kurser, och det har berikat mitt liv på många plan.

Vad är det bästa med att läsa svenska på Folkuniversitetet?
– Mina lärare på Folkuniversitetet har varit otroligt stöttande och engagerade. De tror på oss elever, att vi en dag kan tala flytande svenska, om vi vill.

– Dessutom finns det många korta kurser som man kan anmäla sig till för att finslipa sin svenska, till exempel med fokus på skrivande, konversation och grammatik. Ibland kanske man inte hinner gå en vanlig kurs, men då är det bra att det finns andra möjligheter att fortsätta språkinlärningen.

Vad är svårast med att lära sig svenska?
– Uttalet, utan tvekan! Jag har lagt ner mycket tid på att förbättra mitt uttal, men det är fortfarande en utmaning. Därför har jag anmält mig till Folkuniversitetets helgkurs i uttal i mars.

– En annan svårighet är att jag inte bor i Sverige, och därför måste jag hitta sätt att väva in svenska i mitt liv när jag inte är i Stockholm. Det är alltid lättare att lära sig svenska när man faktiskt är i Sverige.

Vilka är dina bästa tips till den som vill lära sig svenska?
– Mitt bästa tips kommer från min lärare Johannes Vivers på Folkuniversitetet. En dag sa han till klassen: ”Om ni vill lära er svenska måste ni sluta prata engelska.” När han sa det var det som om en stöt gick igenom hela klassen!

– Detta tips har blivit en grundregel för mig. Det är inte alltid lätt, särskilt inte här i Stockholm där alla svenskar pratar engelska och är ivriga att öva på det. Men om man är envis så funkar det!

– Ett annat tips kommer från min lärare Cristina på Folkuniversitetet: ”Läs, läs, läs!” Det är verkligen det bästa sättet att göra svenska till en del av ens tänkande. Det finns många underbara svenska författare, men man behöver inte vänta tills man kan läsa en hel bok. Även när man åker tunnelbanan kan man läsa reklamtexter och öva lite!

Hur ser framtiden ut?
– Precis som nu: skriva böcker och plugga svenska! Och tillbringa så mycket tid som möjligt i Sverige.

Om Florence Wetzel
Florence Wetzel är en amerikansk författare som föddes i Brooklyn 1962. Hon växte upp i Westfield i New Jersey, en förort nära New York. På universitetet studerade hon engelsk litteratur och kreativt skrivande.

Hon har skrivit flera böcker, bland annat är hon medförfattare till jazzbiografin Perry Robinson: The Traveler. The woman who went overboard är hennes andra nordic noir, en genre hon påbörjade i The Grand Man (2019). Florence bor omväxlande i Stockholm och i USA.

Florence Wetzel finns på Instagram @florencewetzel108 eller på Facebook. Hennes böcker finns hos Adlibris eller andra boksajter.

Till Folkuniversitetets kurser i svenska