– Jag fullkomligt ÄLSKAR kvällarna när jag får komma till Folkuniversitet och träffa mina studenter och plugga kinesiska med dem!
Vad tycker du är roligast med att undervisa i kinesiska?
– Jag tycker det är oerhört givande att se mina studenters framsteg. Deltagarna kommer till min kurs utan några som helst kunskaper i kinesiska och efter åtta veckor kan de presentera sig själva, helt på kinesiska inför gruppen. Är inte det häftigt?!
– Jag tycker också mycket om att lära känna mina studenter, att kommunicera och till och med diskutera med dem – på kinesiska. Språket blir en bro som förbinder oss alla.
Är det svårt att lära sig kinesiska?
– Man kan tro att det är ett av de svåraste språken att lära sig eftersom det är så annorlunda mot det svenska språket och andra europeiska språk som folk i Sverige är bekanta med. När man lär sig kinesiska behöver man involvera olika delar av hjärnan för att få ett grepp om språket. Men när man väl har lärt sig grunderna och banat väg för språket kommer det att gå både lättare och snabbare att lära sig kinesiska.
Finns det något som överraskar när man ska lära sig det kinesiska språket?
– Många tycker att melodin är svår, men jag tror att även vissa av konsonanterna kan kännas obekanta och svåra att uttala korrekt i början. Det som är positivt överraskande är hur enkel den grundläggande grammatiken är.
Har du några tips till den som ska lära sig kinesiska?
– Först och främst; ha tålamod! Det kan ta lite längre tid att lära sig kinesiska jämfört med till exempel tyska, men det är helt normalt. Egentligen skulle man kunna ha teckenskrivning som en ritövning och uttal som en sångövning, skulle inte det kännas roligare?
– Ett annat tips: fokusera inte så mycket på grammatiken i början. Det krävs att man behärskar en viss mängd ord och är väl bekant med vardagliga fraser innan man kan analysera meningens strukturer. Så börja med att prata, grammatiken kommer!