Huset på Nygatan 43

Huset är idag en inspirerande mötesplats för kunskap, kreativitet och utveckling.

Om huset

Folkuniversitetet äger byggnaden på Nygatan sedan sent 90-tal. Huset byggdes som seminarium för huslig utbildning på 50-talet och drevs först i dåvarande landstingets regi och så småningom som en institution under Umeå universitet. Efter Folkuniversitetets övertagande används lokalerna för folkbildningsverksamhet och yrkes- och uppdragsutbildningar. Här finns danssalar, musikrum, verkstäder för konst och hantverk – men också klass- och grupprum av olika karaktär och storlek.

Vid seminariets grundande lades stor vikt vid de estetiska värdena, och flera namnkunniga personer gav sitt signum vid utformningen. Byggnaderna är ritade av arkitekt Nils Tesch och såväl fast inredning som möbler formgavs av Carl Malmsten. Möblemanget i Västerbottensrummet och Sibyllan är intakt och har renoverats under 2023.

Trädgården formgavs av Valter Bauer och har nyligt renoverats i syfte att återta de grundläggande dragen. Sedan 1993 är hela fastigheten ett statligt byggnadsminne, och som sådant ovanligt ungt - men lyfts ofta fram som ett unikt exempel på 50-talets estetik och ideal. Här finns också en konstsamling av norrländska 1900-talskonstnärer, såväl vägghängda tavlor som skulpturer, takmålning och textil.

 

Våra lokaler

Foajén

Västerbottensrummet 

Västerbottensrummet Folkuniversitetet
Västerbottensrummet Folkuniversitetet Umeå

Västerbottensrummet har 35 sittplatser. I direkt anslutning med vikdörrar finns en tillhörande lounge, kallad Sibyllan. Lokalen ligger på övre plan, en trappa upp.

Sibyllan

Sibyllan Folkuniversitetet Umeå

Sibyllan är en tillhörande lounge i anslutning till Västerbottensrummet och har 18 sittplatser. 

Aulan

Aulan Nygatan
Aulan Folkuniversitetet Umeå

Aulan har 75 sittplatser och ligger i anslutning till huvudentrén på markplan.

 

Läge och tillgänglighet

Du hittar oss centralt i Umeå med gångavstånd från buss- och tågstation. Kommer du med bil finns det både gatuparkeringar och parkeringsplatser i anslutning till möteslokalerna.

Vårt hus på Nygatan är byggnadsminnesmärkt från 1950-talet och saknar hiss, vilket innebär att några av möteslokalerna enbart är tillgängliga via trappor.