Kristjan Aunver
Kursledare i kalligrafi i Uppsala
Kalligrafi handlar om att innehåll och form hänger ihop. Precis som formgivning och funktion. Ett föremåls värde förhöjs när det uttrycks konstfullt. Jordgubbssylten blir godare när burkens etikett är vacker, det är ett välkänt faktum. Ur detta förhållande stammar också Kristjan Aunvers intresse för att undervisa i kalligrafi, att dela med sig av upplevelsen och känslan.
Kristjans intresse för att texta vackert föddes redan i barndomen. Lärogången blev som den varit för kalligrafer i århundraden, det vill säga självstudier av förlagor från föregångare, för att finna de vackraste stilarna. Sedan öva sig i stilarna för att bemäktiga sig hantverksskickligheten.
Som kalligraf arbetar Kristjan med grafisk utformning av bokomslag, affischer & andra trycksaker. Han har även ett stående uppdrag för Uppsala universitet där han skriver examensdiplom för utbildningar. Under våren 2017 firade Kristjan Aunver femtio år som kalligraf. Han tycker att det känns bra att vara både erfaren och nybörjare. Han anser nämligen att kalligrafi är en konstform där tradition och nyskapande möts. Som kalligraf är man en del av en historisk tradition.
Hej Kristjan, vem är du?
Jag är universitetsadjunkt i kostvetenskap vid Uppsala universitet sedan 2004, men har även arbetat som kock, musiker och fotograf bland annat. Jag är född och uppvuxen i Uppsala. Som fotograf har jag gjort ett 30-tal utställningar och 8 böcker. Jag undervisade även under många år i fotografi på Folkuniveristet.
Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala idag?
De senaste åren har jag haft en kalligrafikurs för nybörjare per termin.
Hur började du med kalligrafi?
Jag har hållit på med kalligrafi i 50 år. Började 1968, när jag gick i 7:e klass. Sedan dess har jag nog varje dag skrivit vackra bokstäver, på ett eller annat sätt. Har aldrig tröttnat! Och försökt utveckla mig, som för 3 år sedan då jag som vänsterhänt bestämde mig för att även lära mig skriva med höger hand. Det var spännande. Det tog ett år att vänja sig!
Vad är det bästa med att undervisa?
Att möta likasinnade. Jag blir inspirerad och lär mig att se saker på nytt sätt. Studiecirkelformen är fantastisk i det avseendet – man möts på ett sätt som man inte gör på nätet.
Vilka deltagare är det som går din kurs?
Nästan uteslutande kvinnor. Ibland ett och annat barn. Inte ovanligt att mor-dotter/son går tillsammans. En kurs hade vi två tatuerare som ville lära sig fler stilar. De var redan väldigt duktiga!
Vad betyder kalligrafi för dig?
Allting har form – och innehåll. Form och innehåll hänger samman. Samverkar och är beroende av varandra. Det betyder att det inte bara är innehållet i en text som är viktigt, utan även hur texten presenteras, utformningen. När jag förmedlar ord och text tänker jag hela tiden på hur bokstäverna ser ut. Så kalligrafi är jätteviktigt för mig. Dessutom tror jag man blir en bättre människa om man tillägnar sig kalligrafi! Och vem vill inte bli en bättre människa!