Stöd som ser till individen
Omkring 350 personer deltog i Stöd och matchning hos Folkuniversitetet i Visby under 2019. Omkring hälften av dem går vidare till jobb eller studier. –Det är tack vare stödet från Folkuniversitetet som jag är på banan igen, berättar Lasse Olofsson, som nu läser till socialpedagog.
Det är rekryteringsmässa på Ica Maxi arena strax utanför centrala Visby. Den arrangeras bland annat av Arbetsförmedlingen, Region Gotland och Destination Gotland. Syftet är att arbetsgivare och arbetssökande ska hitta varandra inför sommarsäsongen. Naturligtvis är Folkuniversitetets deltagare i Stöd och matchning på plats, totalt cirka 100 personer. Bland utställare och arbetssökande träffar vi Lasse Olofsson, 57 år, som nu går en tvåårig yrkesutbildning på Gotlands Folkhögskola.
– Jag befann mig på botten när jag började hos Folkuniversitetet. Jag hade problem och hade sagt upp mig från jobbet, säger Lasse, som tidigare bland annat har varit chef på ett transportföretag.
Speciellt med Stöd och matchning på Folkuniversitetet är att deltagarna får individuella stödsamtal varje vecka, då man kartlägger var personen befinner sig och tillsammans gör upp en plan för framtiden. Lasse berättar att hans coach, Eva Weber, gjorde en stor skillnad för honom.
– Hon mötte mig verkligen där och då. Hennes filosofiska lyssnande betydde jättemycket för mig. Det var tack vare tiden i Stöd och matchning som jag sökte till folkhögskolan, säger Lasse.
På plats i vimlet är också Mats Ladebäck, platschef för Folkuniversitetet i Visby. Han säger att en framgångsfaktor för Stöd och matchning är en individuell coachning som utgår från varje persons intresse och förmåga.
– När vi letar efter praktikplatser ska det verkligen vara något som passar för just den deltagaren. Om någon svarar ”det spelar ingen roll” gräver vi lite till och frågar ”men om du fick välja var vill du då vara?”.
Samtalet avbryts av Mohamet Saleh från Syrien som kommer fram till Mats och berättar att han har fått jobb på Kneippbyn, där han arbetade även förra året. Han är med i en annan arbetsmarknadssatsning i Folkuniversitetets regi, ÖMÖT (ökad mångfald–ökad tillväxt) som stöttar utlandsfödda som står långt från arbetsmarknaden.
–Jag och min familj kom hit direkt från ett flyktingläger i Libanon. Jag älskar Gotland och människorna här. Först hjälpte Mats mig att hitta ett jobb och nu hjälper han min pappa, säger han.
Folkuniversitetets goda kontaktnät är betydelsefullt. Mats berättar att han och hans medarbetare känner de flesta som är företagare på ön.
– Utmaningen med arbetsmarknaden på Gotland är att den är väldigt säsongsbetonad. Många av jobben finns inom turism, hotell och restaurang, men det finns också arbeten inom vård och omsorg. Jobben finns där bara man vet var man ska leta och det hjälper vi till med, säger han.
En av utställarna på rekryteringsmässan är Surfologi, som erbjuder glamorös camping, så kallad ”glamping”. En av ägarna, Mattias Andersson, berättar att man har tagit emot praktikanter från Folkuniversitetet.
– Det fungerade bra, trots att språkkunskaperna inte var perfekta. Vi ser det som positivt om vi kan hjälpa till med integration och arbetstillfällen här på ön. En utmaning för honom som arbetsgivare är den korta sommarsäsongen och Mattias säger att det pågår många samarbeten och projekt för att Gotland ska bli en året runt-destination.
– Gotland är en fantastisk plats även på vintern. Visserligen kan man inte surfa, men det går utmärkt till exempel att hålla konferenser, säger han.
I Folkuniversitetets gula buss på väg tillbaka från mässan berättar Jessika Nilsson att hon har fått kontakt med flera arbetsgivare på mässan.
– Jag har jobbat mycket som kock, men även på filminspelningar här på Gotland. Problemet är att hitta ett jobb som varar året runt. Jag har funderat på att lämna ön, men det är svårt när jag har min familj här, säger hon. Jessika har deltagit i Stöd och matchning hos Folkuniversitet i drygt en månad och är nöjd med programmet hittills.
– Det är mycket mer individuell coachning jämfört med den aktör som jag tidigare gick hos. Jag har också fått stöd i att använda datorer, eftersom jag har känt ett motstånd mot det tidigare, säger hon.
Mer om
- Stöd och matchning är ett intensivt och individuellt stöd för arbetslösa personer i åldrarna 20–64 år.
- Programmet innehåller individuell coachning i kombination med seminarier om arbetsmarknad, cv-skrivande och personlig utveckling.
- Deltagarnas delas in i fyra spår, beroende på språkkunskaper och behov av stöd.
- Programmet pågår under tre månader och kan förlängas i ytterligare tre.
- Folkuniversitetet erbjuder Stöd och matchning på flertalet orter inom regionens fem län.
Ett steg närmare arbetslivet med ÖMÖT
Folkuniversitetets projekt ÖMÖT förlängs med ytterligare två år till 2022. Det startade 2017 för att se till att utlandsfödda personer kommer ett steg närmare arbetslivet. Ökad mångfald–ökad tillväxt finansieras av Europeiska Socialfonden.
Region Gotland har som mål att växa från nuvarande 57 000 invånare till 65 000 år 2025. Om det ska lyckas behöver bland annat nyanlända personer komma ut på arbetsmarknaden. Ett steg på vägen är projektet ÖMÖT.
Folkuniversitetet driver projektet i nära samarbete med Arbetsförmedlingen, Region Gotland, Gotland Grönt Centrum, Företagarna och Coompanion Gotland.
Deltagarna är utlandsfödda med låg utbildning från hemlandet och har aldrig arbetat i Sverige. Alla får fem veckors individuell handledning innan Folkuniversitetet matchar dem med en praktikplats.
2019 deltog 50 personer och ungefär hälften fick subventionerade anställningar på sina praktikföretag, i de flesta fall inom branscher som hotell, restaurang och handel.
Text och bild från Folkuniversitetets Årsberättelse 2019